szerző:
Stemler Miklós
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kettészakadt Magyarország egyik legnépszerűbb üdülőhelye, Orfű, miután egy befektetőcsoport wakeboard pályát építene a település egyik horgásztavára. Az ötletet támogató polgármester és képviselő-testület szerint a fejlesztés beleillik Orfű terveibe, míg a nagyszámú ellenző szerint a pálya tönkretenné a horgásztót. A reménybeli beruházó Pécs fideszes alpolgármesterének és országgyűlési képviselőjének, Nagy Csabának korábbi munkaadója.

A polgármesteri és képviselő-testületi remények szerint Orfű az extrém sport kedvelők paradicsomává válhat, míg a helyi lakók, üdülőtulajdonosok és horgászok szerint végzetes következményekkel járhat az üdülőfalu számára egy wakeboard pálya felépítése. A beruházást ellenzők több mint 400 aláírást gyűjtöttek a jelek szerint egyelőre hiába, miután a képviselők egyhangúan a tervezet mellé álltak.

Háború földön, vízen és a Facebookon

Mindez teljesen természetes Füziné Kajdy Zita polgármester szerint, aki úgy véli, a wakeboard pálya (a wakeboard a szörfőzésből kinőtt, vízisí szerű sport)tökéletesen illeszkedik abba a fejlesztési koncepcióba, amely révén Orfű az „extrém sport szerelmeseinek kedvenc magyarországi célpontja lehetne”, nem hiába nyert el a település korábban egy olyan közös horvát-magyar uniós pályázatot, amely révén extrém kerékpár-pálya épülhet a faluban. A polgármester elmondása szerint így örömmel fogadta a pécsi vállalkozói kör jelentkezését, akik a falu egyik horgásztaván alakítanának ki egy villanymotoros wakeboard pályát, amely „ebben a formában se zaj-, se környezetszennyezést nem okozna”.

Füziné szerint a beruházás előkészítése az Orfűn bejáratott egyeztetési körökön ment keresztül: a tervről lakossági fórumot tartottak (több helybéli arról panaszkodott nekünk, hogy erről a fórumról nem is tudtak) és egyeztettek a helyi horgászklubbal is, amely eredményeképpen a befektető mintegy 50 milliós pluszköltséget vállalt a horgászok igényeinek kielégítésére. Mindez egyáltalán nem tartozott az önkormányzat törvényi kötelezettségei közé, ezzel gesztust gyakoroltak, hangsúlyozta a település vezetője.

A fesztiválozók helyett jönnek az extrém sportolók?
©

Minderre Pásztor László, a helyi horgászegyesület vezetője némileg máshogyan emlékezik: mint mondta, a beruházók hallani sem akartak az általuk igényelt tóbővítésről és helyette egy olyan alternatívát ajánlottak, amely ellehetetlenítené a horgászást a tavon. Pásztor szerint teljesen egyértelmű, hogy a tó nem bír el még egy wakeboard pályát a fürdőzők és horgászok mellett; mint megfogalmazta, valakinek mennie kell. A horgászegyesületi vezető a maga részéről semmilyen megállapodást nem írt alá, csak egy jegyzőkönyvet, de elmondása szerint ezt is megbánta, mivel annak tartalma szerinte nem fedte teljes egészében a megbeszélés tartalmát.

A lapunkat megkereső, illetve általunk megkérdezett helyiek szintén arról számoltak be, hogy miután a terv a falu tudomására jutott, azonnal élénk tiltakozás kezdődött. Szeptember 24-ig több mint 400 tiltakozó aláírást gyűjtöttek össze a wakeboard pálya ellenzői, és elindult egy Nem akarunk Orfűn wakeboard pályát nevű Facebook csoport is, amelynek jelen pillanatban majd' 300 tagja van – igaz, a tervet támogatónak már több mint 300.

Wakeboard, a nemzeti extrémsport

Az ellenzők arról sincsenek meggyőződve, hogy a pálya által hozott vendégtöbblet megérné a falunak, hiszen bár a közeli Pécsett valóban létezik egy wakeboard közösség, ez mindössze 30 emberből áll, és a „sportnak magas költségei miatt nem is nagyon van kultúrája az országban”. Más kérdés, hogy tervnek igen magas helyeken akadnak pártolói, hiszen úgy hírlik, a reménybeli építő, a Platina Bau Zrt. vezérigazgatójának, Katics Józsefnek szintén a cégben dolgozó fia, az orfűi wakeboard pálya ötletgazdája, Katics Viktor állítólag ugyancsak a sport hívei közé tartozik.

A Platina Bau  arról is ismert, hogy a társaság a munkáltatója volt Nagy Csaba pécsi fideszes politikusnak is, aki az MSZP pécsi és országos összeomlása után először a város alpolgármestere, majd országgyűlési képviselője lett. Nagy alpolgármesterré választása után 2009 júniusában kilépett a cégből, amely kifejezetten népszerű lett az új városvezetés körében: hirtelenjében alvállalkozóként bekerült a Bayer Center Zrt. (történetesen a szocialista éra kedvelt építőipari cége) alá Pécs főtere viszontagságos felújításába, és aktív részese lett a Pécs 2010 keretében megvalósuló közterület felújítási program egyéb állomásainak is, majd részt vett a Zsolnay Kulturális Negyed építésében is.

Többen azt is felvetették, hogy az orfűi önkormányzat hirtelen jött wakeboard-szerelme mögött politikai nyomás állhat, ám Füziné nem tud ilyenről, illetve nem ebből az irányból: visszaemlékezése szerint őt és a képviselőket egy horgász fenyegette meg korábban azzal, hogy a pálya támogatása esetén nem kell többet részt venniük az orfűi közügyekben. Pásztor László szerint viszont azt igen nehezen lehet fenyegetésnek venni, hogy valaki arra utal, hogy a következő választáson mások kerülhetnek a polgármesteri székbe és a képviselő-testületbe.

A képviselő-testület szeptember 24-én támogatásáról biztosította a beruházást, a wakeboard hívei pedig semmit sem hagytak a véletlenre: mintegy 30-an meg is jelentekaz ülésen. A polgármestert és a képviselőket a több mint 400 tiltakozó aláírás sem hatotta meg (Orfű 889 állandó lakossal rendelkezik) – mint Füziné kérdésünkre elmondta, „bárki tud aláírásokat gyűjteni”.

Hatástanulmány a lehetséges turisztikai hasznokról, illetve az esetleges környezeti hatásokról tudomásunk szerint még nincs, az önkormányzatnak és a beruházónak következő körben az erősen vonakodó horgászegyesülettel kell dűlőre jutnia, amely fő törekvése a tóban 12 éve nevelt halállomány védelme.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Nagyítás

Orfű: "Ez a legcukibb nyári fesztivál" - Nagyítás-fotógaléria

Ez a legcukibb nyári fesztivál, amin valaha voltam! - kap el minket egy szimpatikus fesztiválozó az orfűi éjszakában, majd elrohan megnézni valami megnéznivalót. Nem tudunk nem egyetérteni vele, Lovasi Andrásék fesztiválkezdeményezése beérni látszik - a Pécs melletti gyönyörű helyszín és a domboldalak remek lehetőséget kínálnak arra is, hogy az első sorokban tombolás fáradalmai után a következő koncertet már a domboldalban ücsörögve hallgassuk végig.

travelline.hu Plázs

Átadták az aquaparkot Orfűn

A Pécsi-tó partján 1,3 milliárd forintból épült aquapark a Baranyai élménykörút névre keresztelt átfogó, a megye...

pecsma.hu Itthon

Nem kímélik a vandálok az orfűi kerékpárutat

Majdnem egymillió forintos kárt okoztak eddig a vandálok az idén tavasszal átadott orfűi kerékpárúton. Több napelemes lámpát is megrongáltak, és padokat, asztalokat loptak el.