A kormány másra próbálja kenni az özvegyi nyugdíj csökkentését

2012. szeptember 26., szerda, 10:20 • Utolsó frissítés: 2012. szeptember 26., szerda, 10:45
Szerző:


Címkék: ; ; ; ;

Bár a kormány most technikai hibáról beszél, és az ellenzék éberségét kéri számon, utólag rekonstruálva úgy fest, szándékosan csökkentették a rokkant ellátásban is részesülő, mintegy háromezer özvegy járandóságát. Az erről szóló törvényjavaslatot a kormány nevében nyújtották be, majd később nem eltörölték, csak elhalasztották a bevezetését. A kormánypártok most már visszakoznak, és bocsánatkérő levelet küldenek az érintetteknek.

„Az özvegyi nyugdíjakat nem kívánjuk csökkenteni, és attól a 2567 főtől, aki az elmúlt hetekben az özvegyi nyugdíj csökkentéséről szóló levelet kapott, ezúton is elnézést kérek az okozott izgalmakért” – szabadkozott Halász János államtitkár múlt hétfőn a parlamentben, miután Varga László szocialista képviselő interpellációjában hazugsággal vádolta meg a kormányt. A továbbiakban az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) államtitkára már nem is foglalkozott az özvegyi nyugdíjakkal, inkább a korábbi kormány intézkedéseit emlegette.

Egy héttel korábban az LMP-s Schiffer András kérte számon a kormánypártokat egy parlamenti vitában, mire Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár úgy reagált: a szociális járadék szabályozásánál „a nyugdíjbiztosító elkövetett egy súlyos hibát”, amely miatt „a személyi felelősségre vonás is folyamatban van". Lázár 2857 érintettről beszélt, akiknek Balog Zoltán, az Emmi minisztere személyre szóló bocsánatkérő levelet küld majd.

„Egyetlenegy olyan állampolgár sem lesz, akinek ebből az okból kifolyólag vagy bármilyen más okból kifolyólag csökkenne a nyugdíja” – jelentette ki Lázár, aki azzal vádolta Schiffert, hogy félretájékoztatja az országot. A kormánypárti idegesség érthető is, hiszen az özvegyi nyugdíj csökkentésével a kormány egy komoly tabut sértett meg. A nyugdíjak értékének megőrzése a Fidesz alapvető választási ígérete volt, és Orbán Viktor miniszterelnök is többször kijelentette: visszautasítanak minden olyan kérést, amely a nyugdíjak csökkentésére vonatkozik.

Fotó:

Mégis lett nyugdíjcsökkentés

Ha valóban nem szándékos volt a csökkentés, hanem csak rendszerhiba történt, akkor annak forrását biztosan nem az Országos Nyugdíjfolyósítási Főigazgatáson kell keresni, hanem az Emminél, illetve az Országgyűlésben. Előbbi készítette azokat az előterjesztéseket, amelyek alapján felére kell csökkenteni a rokkantsági ellátásban is részesülő özvegyek nyugdíját, utóbbi pedig úgy fogadta el ezeket a törvényeket, hogy lényegében senki egy szót sem szólt a változtatás ellen.

A parlament tavaly november 30-án kezdte meg sürgősséggel tárgyalni a „megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról” szóló törvényjavaslatot, amelyet Réthelyi Miklós, azóta lemondott nemzeti erőforrás miniszter nyújtott be. A javaslathoz az utolsó pillanatban nyújtott be a kormány egy nyolcoldalas, helyenként telefonkönyvre emlékeztető zárószavazás előtti módosító indítványt.

A kormánypárti többség december 20-án elfogadta a módosításokat, majd az egész törvényt, amely december 29-én jelent meg a Magyar Közlönyben. Ekkor még senkinek nem tűnt fel, de a jogszabály egyik pontja úgy módosította a nyugdíjtörvényt, hogy megfelezte az özvegyi nyugdíját azoknak, akik egyúttal rokkantellátásban is részesülnek. Indoklásként az egész módosító mellett egyetlen mondat szerepelt, amely szerint az csak pontosításokat tartalmaz, és más törvényekkel teremti meg az összhangot.

A törvényben korábban az állt, hogy az özvegy az elhunyt házastárs nyugdíjának hatvan százalékára jogosult, kivéve, ha saját „jogú nyugdíjjal”, vagy néhány más, speciális járandósággal is rendelkezett: ebben az esetben csak harminc százalék illette meg őket. Az utolsó pillanatban elfogadott törvénymódosítás ezt valódi indoklás nélkül kiterjesztette azokra is, akik rokkantsági vagy rehabilitációs ellátást is kapnak. Mint utóbb kiderült, ez néhány ezer embert érint meglehetősen kellemetlenül.

Nem akartak változtatni

Lassan azért csak feltűnt a minisztériumban, hogy valami nincs rendben a törvénnyel, hiszen a június 1-jén az Emberi Erőforrások Minisztériuma által benyújtott, az Európai Unió tisztviselőinek nyugdíjbiztosításáról „és más kapcsolódó törvények módosításáról” szóló törvényjavaslatban némi haladékot adtak az érintetteknek. A törvény egyik paragrafusa úgy rendelkezett, hogy csak 2012. szeptember 1-jétől kell harmincszázalékos mértékűre módosítani a rokkantellátásra is jogosult özvegyek nyugdíját.

Soltész Miklós szociális államtitkár június 12-én, a törvényjavaslat vitájában ki is emelte, hogy „a javaslat haladékot ad a rendszeres szociális járadékban vagy átmeneti járadékban részesülők özvegyi nyugdíjának 30 százalékos mértékűre módosítására, amire így csak szeptember 1-jétől kell sort keríteni. Az eredeti, az özvegyi nyugdíj csökkentéséről szóló javaslatról Soltész ekkor csak annyit mondott: „a rokkantsági rendszer átalakítása érintette a korábbi megváltozott munkaképességűek ellátásainak és az özvegyi nyugdíj együttfolyósításának a szabályait is”.

Soltész Miklós beszél a parlament egyik korábbi ülésén

Fotó:

A kormány nevében beszélő államtitkár ekkor tudatos döntésként beszélt a nyugdíjcsökkentésről, szó sem volt tévedésről. Tényként kezelte a nyugdíjcsökkentést a Soltész parlamenti felszólalása után három nappal benyújtott, „egyes szociális tárgyú és egyéb kapcsolódó törvények módosításáról” címet viselő javaslat is, amely ugyanakkor a rokkantsági ellátás oldalán próbálta némileg kompenzálni az özvegyeket.

Ez a törvényjavaslat – amelyet július 9-én fogadott el a parlament – annyiban módosította a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól szóló, még 2011-ben elfogadott jogszabályt, hogy az érintettek teljes egészében megkaphatták azt a rokkantsági ellátást, aminek korábban – épp az özvegyi nyugdíjjogosultság miatt – csak a felét fizették ki nekik. A javaslat indoklása viszont külön kiemelte, hogy mindez azzal együtt érvényes, hogy a „hozzátartozói nyugellátás összege” a korábban elfogadott törvénymódosítás szerint 60 százalékról 30-ra csökken.

Későn, de kapcsoltak

Ezzel egyébként nem mindenki járt rosszul, akinek nagyon alacsony volt az özvegyi nyugdíja, az rokkantként nagyobb összegre lett jogosult. Soltész Miklós hétfőn a parlamentben, a csökkentést megakadályozni hivatott, múlt pénteken benyújtott törvénymódosítás vitájában azt mondta: 3148 fő kapott határozatot, ebből 2567 ember ellátása csökkent, 581 esetben viszont emelkedett volna az ellátása összege. A határozatokat azóta mind visszavonták, de az 581 szerencsés az új törvénnyel meg fogja kapni a különbözetet.

Az özvegyi nyugdíjak csökkenéséről először idén augusztusban jelentek meg hírek. Az ellenzék felkapta a témát, Mesterházy Attila, az MSZP elnöke például augusztus 24-én már arról beszélt, hogy valaki levélben öngyilkossággal fenyegetőzött a csökkentés miatt. Asztalosné Zupcsán Erika szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár már akkor úgy reagált: „ez egy bonyolult történet”, és egy sajnálatos „technikai rendszerhiba” miatt kaptak határozatot a csökkentésről a rokkantellátást is kapó özvegyek.

A parlamenti szócsaták után a kormányzati szándék csak múlt pénteken érett törvényjavaslattá, igaz, ennek vitája már hétfőn meg is kezdődött a parlamentben. Soltész Miklós bevezetőjében „anomáliának” nevezte a jogalkotási bakit, ami azért következett be, mert nagyon sok az özvegyi nyugdíjas, ehhez képest viszont kevés volt a szociális járadékosok száma. Az államtitkár azzal vágott vissza a kormányt bíráló Szél Bernadett LMP-s képviselőnek, hogy jó lett volna, ha ez hamarabb kiderül, de „miért nem szólt annak idején”?

Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén
Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén

Civil szervezetek sokaságának működése kerül veszélybe, mert az adózók fele nem rendelkezik az 1%-ról. Ennek a furcsa „közömbösségnek” az okát kutatjuk.

Hirdetés
7 HOZZÁSZÓLÁS, MELYEK KÖZÜL A LEGFRISSEBBEK:
2012. október 2., 18:50 Kocsis Tamás

ORBÁN VIKTOR MINISZTER ELNÖK ÚR FIDESZ-KDNP A PARLAMENTBEN SZEMÉLYES KÉRÉSSEL FORDULOK ÖNHÖZ SEGÍTSÉGÉT VÁROM KÖSZÖNÖM. AZ ÉN KÉRÉSEMET MIKOR TEJESÍTI ORBÁN VIKTOR MINISZTERELNÖK ÚR? ÁPOLÁSI DÍJ 8 ÓRA FŐMUNKAIDŐ LEGYEN VAGY 47 EZER FT KÖZMUNKÁVAL MEGEGYEZŐ ÖSSZEG. 29.500 FT ÁPOLÁSI DÍJ. NAGYON KEVÉS. 70 EZER EMBERNEK ÉS AKIKET ÁPOLNAK CSALÁDTAGJAIK OTTHON A LAKÁSUKBAN KÉREM SOLTÉSZ. MIKLÓS EMBERI ERŐFORRÁS ÁLLAMTITKÁR ÚR CZOMBA SÁNDOR GAZDASÁGI ÁLLAMTITKÁR ÉS BALOG ZOLTÁN MINISZTER URAT, KÉRJE MEG ORBÁN VIKTOR MINISZTERELNÖK ÚR. ÉS A PARLAMENT 260 FIDESZ-KDNP ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐJE MAGÁNINDÍTVÁNYKÉNT TÁMOGASSA A PARLAMENTBEN ÉS ÁT IS MENJEN AZ ÁPOLÁSI DÍJ ÜGY. ELŐRE IS KÖSZÖNÖM: KOCSIS TAMÁS. VÁROM NEM CSAK VÁLASZÁT HANEM NYÍLT SAJTÓTÁJÉKOZTATÓJÁT ÉS REMÉLEM, NEM MARADUNK MAGUNKRA. MÉG ANNYIT KÉRHETNÉK TISZTELETTEL, HOGY JÖVŐHÉTEN EZ MEGOLDHATÓ LEHETNE ORBÁN VIKTOR MINISZTER ELNÖK ÚR FIDESZ-KDNP KÉREM KÉRÉSEMET ÖN IS SEGÍTSE KÖSZÖNÖM KOCSIS.TAMAS@MAILBOX.HU

2012. szeptember 30., 20:26 forrásvíz

A törvények által megállapított és a Rákosira emlékeztető módszerekkel visszamenőlegesen elvett szolgálati nyugdíjaikért több mint 15 ezer magyar pereli a kormányt. Olyan jogállamban élünk, hogy Magyarországon nincs lehetőség jogorvoslatra.

2012. szeptember 26., 14:30 Bogyó és Babóca

Sajnos nem mindenki teheti meg hogy válasszon. Keleti megyékben két lehetőség közül lehet sokszor választani:
1. Kirugnak és mehetsz segélyre
2. 4 órára vagy bejelentve (minimálbérre vagy bejelentve) és a többit zsebbe fizetik.
Ehhez még hozzájön a milliónyi kényszervállalkozó és máris látszik hogy egy sima minimálbér emelés mennyire nem jelent semmit egy hatalmas réteg számára.
A megoldás kulcsa sajnos nem az SZJA környékén keresendő, hanem úgy hívják hogy vagyonadó de az jelenleg tabutéma Mo-n.

2012. szeptember 26., 14:13 Martha

A lényeg: sokan 4 órára lettek bejelentve,....és a fizetés egy részét már zsebbe kapják." üdv a klubban!! Ezért nincs pénz a nyugdíjkasszában, ezért finanszírozzák hitelből a nyugdíjakat, ezért kaptuk a "NYUGGER" nevet, és meg is érdemeljük. A ledolgozott 38 év alatt, főleg az utolsó időszakban a Bttó fizetésem kb 40 %-át levonták adóba. Akkor nagyon sérelmeztem, de most azt mondom, nem baj, mert köralkalmazotti béremért 150 eFt a nyugdíjam. Aki nagyon sír, meg kellene nézni, hogy mennyi volt a munkaviszonya, mennyi adót, járulékot fizetett, és csak utána hőbörögjön. Vannak tényleg nagyon betegek, de ez csak töredéke annak, akiket lábizzadással is rokkantnyugdíjba tettek.
És most mondok még valamit: Közteherviselés! Minden nyugdíjasnak legalább 5% egészségbiztosítást kellene fizetnie, és ebből a pénzből kizárólag a szakorvosok, szakápolók fizetését kellene normális szintre emelni, hogy ne hagyják el hazájukat, és legyenek, akik gyógyítsanak bennünket.A csipszet a gyerekek eszik, az orvosokat mi vesszük igénybe! Nem csak akkor kell siránkozni, amikor már nagy a baj! (Kérem az édesanyám nevét nem emlegetni)

2012. szeptember 26., 13:24 Bogyó és Babóca

Miért nem azokat hibáztatják akik most kevesebbet pénzt kaptak? Miért nem szóltak időben?
Ekkora baromságot ritkán hallani. A többi meg szerintem csak porhintés, mivel ennyi erővel az alacsony jövedelműek nettó reálbér csökkenését is óránként fel lehetne emlegetni a parlamentben. Akkor aztán ismét jöhetne Varga képviselő ÚR hogy hát gyereket kell csinálni és akkor van adójóváírás, meg a gyereket sem kell ütni.
Azt elfelejti a KÉPVISELŐ ÚR hogy sokan 4 órára lettek bejelentve a nagy munkahelyvédelmi minimálbér emelés után és a fizetés egy részét már zsebbe kapják. Ők miből vonjanak le? A nagy büdös semmiből nincs mit levonni.

További 2 hozzászólás megtekintése »
Véleménye van? Ossza meg velünk!


A kormány másra próbálja kenni az özvegyi nyugdíj csökkentését
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
Hirdetés
HIRDETÉS
HVG ONLINE CSOPORT HÍREI
híreink RSS csatornái »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X