szerző:
hvg.hu

Ismét börtönbe kerülhet Stohl András, akit újabb büntetőper fenyeget Szalai Vivien Magyar börtönpokol című könyve miatt - írja a Blikk.

A Blikk úgy tudja: a  Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) már jogászokkal egyeztet arról, hogy a kiadó és a szerző mellett Stohl Andrást is beperlik Szalai Vivien Magyar börtönpokol című könyve miatt, mert a kötet alapjául az a napló és azok az interjúk szolgálnak, amelyeket a színész a Kozma utcai börtönben írt és adott.

Dr. Kamarás Péter ügyvéd szerint amennyiben a szervezet valóban elindítja a pert, akkor a legrosszabb esetben Stohl András újra rács mögé kerülhet, ha bebizonyosodik, hogy megszegte a feltételesen szabadlábra helyezés feltételeit, és újabb bűncselekményt követett el.

"A szervezetnek harminc napja van arra, hogy magánvádas eljárás keretében rágalmazási pert indítson, amelynek a legmagasabb büntetési tétele két év letöltendő börtönbüntetés. Ráadásul miután Stohl András feltételesen van szabadlábon, így ő ez ügyben nem kaphatna felfüggesztett börtönbüntetést, hanem csak letöltendőt, amennyiben nem csak pénzbüntetésre ítélik. Ez azt jelenti, hogy ha valóban elítélik a színészt rágalmazásért, és a bíró döntése alapján súlyosabb az ítélet, mint pénzbüntetés, akkor Stohlnak nemcsak az újonnan kiszabott börtönbüntetését, de a feltételes szabadlábra helyezés miatt le nem töltött öt hónapot is le kell ülnie" - jelentette ki a szakember, aki szerint ez egy meglepő és súlyos döntés lenne.

"Bár több megkeresés érkezett eddig is az idézett részletek alapján egy esetleges perrel kapcsolatban, de a kötet teljes terjedelmének tanulmányozása után alakítjuk ki álláspontunkat, amely természetesen nyilvános lesz" - közölte Szalai Tímea, a BVOP kommunikációs osztályának vezetője egy esetleges rágalmazás, illetve jó hírnév megsértése miatt felmerülő eljárást illetően.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!