Beintett Bajnainak az LMP, lemondott Jávor Benedek

2012. november 18., vasárnap, 01:43 • Utolsó frissítés: 2012. november 18., vasárnap, 19:24
Szerző:


Címkék: ; ; ; ; ; ;

Az ökopárt kongresszusán a többség arra szavazott, hogy ne lépjenek be az Együtt 2014 Mozgalomba. A döntés győzelem Schiffer András számára, és a kooperatív Karácsony Gergely-Jávor Benedek tengely képviselte politika háttérbe szorulását jelenti. Jávor Benedek lemondott a frakcióvezetésről, Schiffer András ugyanakkor azt mondta lapunknak, nem akar frakcióvezető lenni.

Többségében úgy döntött az LMP kongresszusa, hogy nem lesz az Együtt 2014 ellenzéki mozgalom része, bár Bajnai Gordonék elsőként az ökopártot hívták meg. Az LMP-ben hetek óta folyt a vita az „együttműködni akarók” és a „függetlenség pártiak” között. Utóbbiakat Schiffer András vezeti, aki a hvg.hu-nak még októberben adott interjújában azt mondta, elfogadhatatlan számára, hogy Bajnai Gordon legyen az ellenzéki együttműködés miniszterelnök-jelöltje.

Így mondott le Jávor Benedek - exkluzív videó
Szerző: Dezső András
További videók

Ehhez képest Jávor Benedek frakcióvezető az MTI-nek egy hete arról beszélt, felelőtlenség lenne nem tárgyalni Bajnaiékkal. Jávor Benedek lemondását azzal indokolta, hogy nem tud azonosulni a kongresszus döntésével, de reméli, sikeres lesz az LMP, bár „nem bízik benne”. Schiffer András ugyanakkor tudósítónk kérdésére cáfolta, hogy frakcióvezető akarna lenni.

Előzőleg szenvedélyes beszédben érvelt Karácsony Gergely az Együtt 2014-gyel való együttműködés mellett az LMP kongresszusán - jelentette a helyszínről tudósítónk. A képviselő szerint nem lesz olyan ellenzéki párt 2014-es választásokon, amelyik egyedül indul. Karácsony után egy küldött arról beszélt, vidéken az emberek már nem tudják, hogy fűtsenek vagy egyenek, akkora a nyomor; "ennél rosszabb már nem lehet", mindenképpen le kell váltani az Orbán-kormányt. Egy másik küldött szerint ha nem működnek együtt, "ott állnak majd letolt gatyával" a választásokon. Egy másik delegált arról beszélt munkatársunknak, akárhogy döntenek, az "egyszerű küldötteken" úgyis elveri a sajtó a port, "a mi k... anyánkat, ez lesz a visszhangja a döntésünknek" - mondta.

Azért más fontos dolgok is történtek az LMP kongresszusán

Fotó:

A vita végén a delegáltak a párt stratégiájának és az együttműködésnek az elfogadásáról is szavaznak. Az MTI információi szerint két, az esetleges együttműködésről szóló javaslat van terítéken. Az egyik kizárná az Együtt 2014-hez való csatlakozást, de felhatalmazást adna arra, hogy a párt képviselői megkezdjék a tárgyalást az együttműködésről. Ennek feltétele lenne az, hogy partnereik „tisztázzák a múlthoz való viszonyukat”.

A másik lehetséges elképzelés szerint az LMP megkezdené az esetleges csatlakozásról szóló tárgyalásokat, ennek alapja az a 17 pontban összefoglalt „vízió” lenne, amelyik a párt szakpolitikai elképzeléseit tartalmazza. Ezek egy új adórendszertől a paksi atomerőmű bővítésének leállításáig terjednek. Emellett egy esetleges belépést - amiről a párt januári kongresszusa szavazna - attól tenne függővé, hogy az LMP vétójogot élvezne az együttműködéshez később csatlakozó szervezetek, illetve az Együtt 2014 közös miniszterelnök-jelöltjének meghatározásakor – értesült az MTI. Tudósítónknak ugyanakkor egy küldött azt mondta, a stratégiában gyakorlatilag azt fogalmazták meg, hogy "aki akar együttműködést, az lépjen be az LMP-be, így azt a partnerek biztosan elutasítják majd".

Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén
Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén

Civil szervezetek sokaságának működése kerül veszélybe, mert az adózók fele nem rendelkezik az 1%-ról. Ennek a furcsa „közömbösségnek” az okát kutatjuk.

Hirdetés
243 HOZZÁSZÓLÁS, MELYEK KÖZÜL A LEGFRISSEBBEK:
2012. november 20., 21:13 Varga Zoltán

Az LMP és a korábbi SZDSZ gazdaságpolitikai elképzelései olyan messze állnak egymástól mint Makó Jeruzsálemtől. Úgyhogy az ösezhasonlítás teljesen nevetséges. Az SZDSZ egy kapitalista liberális párt volt, míg az LMP egy zöld, balos párt.

2012. november 20., 21:10 Varga Zoltán

Azért ugye arra még emlékszik mindenki, hogy amikor az MSZP 13. havi nyugdíjat ígért, akkor a Fidesz 14. havit?

2012. november 20., 21:08 Varga Zoltán

Hogy mekkora kuszaság van egyesek fejében, az jól látszik az "ebben Izraelnek is nagy szerepe van" megjegyzésből.

2012. november 20., 20:27 Ambrus János

Schifferek tűnjetek el, korábban szimpatikusak vagytok,de a hatalom megbolondít benneteket, és nem az országért politizáltok hanem magatokért. Ezek az önző dolgok fognak eltiporni titeket. Szavazatokra ne számoljatok, de lehetséges, hogy Ti is az ORBÁN EMBEREI VAGYTOK.

2012. november 20., 20:21 Ambrus János

Ugyanazt csinálja az LMP. mint z SZDSZ, amikor Köztársasági elnököt kellett választani,nekik nem számított, hogy az Orbánék jelöltje győzött, amikor ők voltak többségben,de nekik nem kellett az MSZP-s jelölt.Amilyen kicsik olyan erőszakosak,és ostobák. Itt csak veszteni lehet, mert a második hely nem ér semmit. Az akkori SZDSZ-s döntéstől indult el lefelé az ország,ott kezdődött el minden rossz. Nem akarnak tanulni belőle ?????? Összezagyválnak itt mindent, hosszú -rövid távon, csak a lényegről feledkeznek el, hogy az 5 %-kal nem nyerhetnek, de a baloldal, az összefogás mindent elveszthet.Az emberek ellenszenvét már megkapták. Nem fognak rájuk szavazni többen,ne is vágyakozzanak vezér szerepről,és ebben Izraelnek is nagy szerepe van.

További 238 hozzászólás megtekintése »
Véleménye van? Ossza meg velünk!


Beintett Bajnainak az LMP, lemondott Jávor Benedek
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
Hirdetés
HIRDETÉS
HVG ONLINE CSOPORT HÍREI
híreink RSS csatornái »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X