Kevesebben jelentkeztek mesterképzésre, mint az állami ösztöndíjas keret

2012. április 30., hétfő, 20:00
Szerző:


Címkék: ; ;

Hiába kormányzati cél viszont a műszaki és természettudományi szakok felfuttatása, egyelőre ez nehéznek látszik. A természettudományos szakokra első helyen jelentkező diákok száma például még a tavalyit sem éri el.

A gazdaságtudományi képzés az igazi nagy vesztese a kormány új felsőoktatási politikájának, a diákok ugyanis „levették”, hogy nincs sok esélyük az összesen 250 állami ösztöndíjas helyre bekerülni. Ezért az e tudományterületre jelentkezők száma közel felére esett, az állami ösztöndíjra pályázóké pedig majdnem a negyedére. Persze a kormánynak éppen ez volt a célja, azonban az is kitűnik az adatokból, hogy e diákok nem jelentek meg a természettudományos vagy műszaki szakokra jelentkezők között. Vagy kivárnak, vagy külföldön próbálnak szerencsét. Az viszont szinte biztos, hogy az intézmények igencsak megérzik majd a jelentkezők hiányát, hiszen gazdasági szakokat szinte mindegyik indított. A fizetőképes kereslet az új diákhitel ellenére csökkent e szakok iránt, így leépítések, karok vagy akár intézmények bezárása is várható.

Leépülés fenyegeti a jövő évtől csak tandíj fejében látogatható jogi karokat is. Vidéken, illetve a Károli Gáspár Református Egyetemen már az idén is csak költségtérítéses jogász szak indítható. A fizetős helyekre jelentkezők száma valamelyest nőtt ugyan, de korántsem akkora arányban, hogy az intézmények ellensúlyozni tudnák az állami támogatás kiesését. Már tavaly is több egyetem a minimális 200 ponttal vett fel jogász szakra diákokat, tehát nem volt honnan több növendékre szert tenni. Az idén pedig 240 pont a minimum, ami tovább szűkíti a kínálatot. A jogi karok esetleg nyithatnának a közigazgatás felé, ott azonban útjukat állja a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, melynek helyzetbe hozása érdekében Navracsics Tibor döntése alapján máshol nem lehet indítani például igazgatásszervező szakot. S az is az új közigazgatási elit kinevelését célul tűző egyetem felé tereli a diákokat, hogy az ott eltöltött évek nem számítanak bele abba a 12 félévbe, ameddig a diákok állami ösztöndíjjal tanulhatnak a felsőoktatásban.

Hiába kormányzati cél viszont a műszaki és természettudományi szakok felfuttatása, egyelőre ez nehéznek látszik. A természettudományos szakokra első helyen jelentkező diákok száma például még a tavalyit sem éri el. Márpedig az összes – esetleg sokadik helyen oda aspiráló – jelentkezőből feltölteni e szakokat annyit jelent, hogy nagyon alacsonyra kell levinni a lécet. Tavaly számos természettudományos szakra be lehetett kerülni állami támogatású helyre is akár minimumpontszámmal. Nemcsak főiskolákra, hanem például még a Debreceni Tudományegyetemre is, ahol fizikából vagy matematikából 200 pont is elég volt a bejutáshoz.

A jelentkezők száma 30 ezerrel csökkent, így szinte minden intézmény kevesebb pályázóval számolhat. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Károli a kivétel, az előbbi ezt a mesterképzésre jelentkezőknek köszönheti, míg az utóbbin a nappali alapképzésre jelentkezők száma is növekedett. A legnagyobb csökkenést a magánfőiskoláknak kellett elszenvedniük, az Általános Vállalkozási Főiskolán például jóval kevesebb mint felére zuhant a jelentkezők száma, a Budapesti Kommunikációs Főiskolán pedig megközelítően a felére.

Igazi meglepetés, hogy az idén kevesebben jelentkeztek mesterképzésre, mint a kormány által megállapított állami ösztöndíjas helyek száma. Pedig az érdeklődés hiánya már tavaly is gondot okozott, az ideinél 4 ezerrel több jelentkező volt ugyan, mégis közel 6 ezer állami támogatott hely maradt betöltetlenül.

RIBA ISTVÁN

Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén
Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén

Civil szervezetek sokaságának működése kerül veszélybe, mert az adózók fele nem rendelkezik az 1%-ról. Ennek a furcsa „közömbösségnek” az okát kutatjuk.

Hirdetés
4 HOZZÁSZÓLÁS
2012. május 1., 06:33 flevente

"új közigazgatási elit kinevelését célul tűző egyetem"
az új közigazgatási elit, vajon ezen mit értenek? LOL

2012. április 30., 22:37 SlyZero

Hiába növelik az óraszámot, ha az oktatás színvonala marad a jelenlegin. Csak annyit érnének el vele, hogy a diákok tovább hallgathatnának valamit, amiből egy szót sem értenek, miközben a tanárok azon versenyeznek, hogyan tudják a természet legizgalmasabb csodáit a lehető legszárazabban bemutatni. Ezek után persze, hogy mindenki kommunikáció és médiára menekül.

2012. április 30., 21:08 ember fia

Bocs. A kíváncsiság, felfedezés, megismerés szellemére gondoltam.

2012. április 30., 21:03 ember fia

Az még egyetlen egy húgyagyú, ifjú, kormányzati potentátnak nem tűnt fel, hogy a közoktatásban is növelni kellene a természettudományos tárgyak óraszámát és talán magabiztosabban jelentkeznének a diákok reál pályákra?
Attól, hogy a számtan mértan órát negyedik osztályban már matematikának nevezi egy-két félművelt ember, még nem nő a reál tantárgyak képzésének színvonala.
Tornagatya és izzadság szaga lengi be az iskolákat és nem a szellemé.

Véleménye van? Ossza meg velünk!


Kevesebben jelentkeztek mesterképzésre, mint az állami ösztöndíjas keret
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
Hirdetés
HIRDETÉS
HVG ONLINE CSOPORT HÍREI
híreink RSS csatornái »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X