szerző:
MTI

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár kedden a Reutersnek adott interjút. Egyebek közt az is szóba került, hogy Varga Mihály egy "másik jelentős pozícióba kerülhet". Lázár arról is beszélt, hogy a jegybankelnök jelölésénél próbálják elkerülni a piac drámai reakcióját. Lázár János szerint 20 százalékos rezsicsökkentés lenne kívánatos. A Fidesz két számjegyű előnyéről is beszélt a hírügynökségnek.

Tekintve, hogy jövőre parlamenti választások lesznek Magyarországon, a kormány energiaár-csökkentéssel akar kedvezni a választópolgároknak és az adóssággal terhelt háztartásoknak, hogy több pénz maradjon más kiadásaikra - közölte Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár kedden a Reuters hírügynökségnek adott interjújában. Egy ilyen lépés segíthet a recesszió sújtotta gazdaság fellendítésében is - jelentette ki.

A jobbközép kormány ezenkívül szeretne szorosabb kapcsolatot kialakítani az újonnan kinevezendő jegybanki vezetőkkel, hogy felgyorsuljon a hitelek kihelyezése a vállalkozásokhoz - tette hozzá.

Magyarország nem akar kölcsönt felvenni a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), mert a piacról is tudja magát finanszírozni, de meg akar felelni az Európai Unió szigorú költségvetési szabályainak - mondta Lázár.

"A nemzetközi pénzvilág bizalma segített abban Magyarországnak, hogy ne legyen rászorulva az IMF-kölcsönre. Ahhoz, hogy ezt a bizalmat megtartsuk, ragaszkodnunk kell a (szigorú) költségvetéshez. Nem lehetséges a költségvetési lazítás" - szögezte le.

Még mindig két számjegyű előnye van a Fidesznek

Több mint egy évvel azután, hogy Magyarország - akadozva bár -, de tárgyalásokat folytatott az IMF-fel és az Európai Unióval, a kormány - megragadva az alkalmat, hogy a világban most jelentős pénzmennyiség keres magas hozamot - devizakötvény kibocsátását készíti elő, 2011 óta az elsőt, és a kibocsátás valószínűleg a héten meg is történik - jegyzi meg a Reuters. Noha a Fidesz a választások óta elvesztette támogatásának egy nagy részét, és a nyolcmillió választópolgárnak mintegy a fele nem tudja, kire szavazzon, a pártnak a  legutóbbi felmérési adatok szerint még mindig két számjegyű előnye van ellenfeleivel szemben.

A kormány nem osztogat, viszont több millió szavazópolgár rezsiszámlájának összege csaknem harmadával kevesebb lesz, mert a kabinet maximált árakat kényszerít a - főleg áram-, illetve gázszolgáltató - közműcégekre, amelyek jórészt külföldi tulajdonban vannak - mondta Lázár.

A kormány ezenkívül figyelni fog a forint árfolyamára, ami kényes kérdés, minthogy az állam, a háztartások és a vállalkozások egyaránt el vannak adósodva külföldi devizában, főleg svájci frankban, illetve euróban.

Jegybankelnök-jelölés: próbálják elkerülni a piaci összeomlást

A miniszterelnök legkésőbb márciusban kinevezi a jegybank új elnökét, de várhatóan óvatos lesz az illető kiválasztásában, hogy elkerülje a piac bármilyen drámai reakcióját - mondta a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, hozzátéve, hogy a forint árfolyamának pontos értéke másodlagos.

"A kérdés nem az, hogy a forintnak az euróhoz viszonyított árfolyama 300 fölött vagy alatt van, hanem hogy meg tudjuk-e őrizni a stabilitást. A központi bank élén történő változás nem hozhat bizonytalanságot, nem vethet fel kérdéseket ezzel a stabilitással és a pozitív pénzügyi trendekkel kapcsolatban" - mondta az államtitkár.

Minden országban, amely jól működik és sikeres gazdaságpolitikát folytat, a jegybank legfontosabb célja az árfolyam-stabilitás mellett a növekedés ösztönzése a kormány színétől függetlenül - magyarázta Lázár.

Varga Mihály jelentős pozíciót kaphat

Varga Mihály, aki az IMF-fel folytatott, de mostanra megszakadt tárgyalásokat vezette, hamarosan egy "másik jelentős pozícióba" kerülhet - fogalmaz a hírügynökség. Az államtitkár ezt nem volt hajlandó pontosabban kifejteni, de azt elmondta, hogy a kérdés márciusban eldől.

Arra a kérdésre, hogy lesz-e kormányátalakítás a közeljövőben, Lázár azt mondta: "ez a miniszterelnök előjoga, de nem zárhatom ki, hogy lesz. A kormányfő egy jelentős, komoly tisztségben számít rá (Varga Mihályra)".

Több piaci szereplő azt találgatja, hogy Varga Mihály - aki 2001-2002-ben, Orbán első kormányában volt már pénzügyminiszter - fogja váltani Matolcsy Györgyöt a gazdasági tárca élén. Matolcsyról - a nem hagyományos gazdaságpolitika megalkotójáról - úgy tartják, hogy az egyik legesélyesebb a jegybankelnöki posztra.

Orbán nemrég azt mondta, hogy csak a jelenlegi jegybankelnök, Simor András mandátumának lejárta előtt egy nappal fogja megnevezni jelöltjét a tisztségre, ennek ellenére a forint árfolyama már az év eleje óta sűrűn változik, mert néhány befektető attól tart, hogy a jegybank március után kockázatosabb és nem hagyományos monetáris politikába fog a hitelezés erősítésére - tette hozzá a Reuters.

20 százalékkal kellene csökkentei a rezsiköltségeket

A rezsiköltségek csökkentése a Fidesz-frakció e heti ülésének fő témája - mondta Lázár az interjúban. Az, hogy a kormány nemrég kötelezte a szolgáltatókat a gáz- és az áramszámlák összegének csökkentésére, csak a kezdet volt - fűzte hozzá.

Az volna az "optimális", ha júniusra csökkenteni tudnánk más közművek szolgáltatásainak - mint például a víznek és a csatornázásnak - a díjait, és további 20 százalékos díjcsökkentés lenne kívánatos 2014 júniusára a most januári 10 százalékos után - jelentette ki az államtitkár. "Ez egy tökéletes baloldali program, úgyhogy a szocialista pártnak teljes mellszélességgel mellé kellene állnia" - fűzte hozzá.

"Nyilvánvaló, hogy azoknak az energiaszolgáltatóknak kell lenyelniük ezen intézkedéseknek a költségét, amelyek az utóbbi években kivitték ennek a szektornak a bőséges nyereségét az országból" - mondta Lázár.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!