szerző:
hvg.hu

Tévedett az ELTE Bölcsészettudományi Karának hallgatói önkormányzata, amikor a Hallgatói Hálózat (HaHa) akciójának nevezte a kar több termének elfoglalását - írták az "egyetemfoglalásban" részt vevők a HaHa által továbbított közleményben. Hozzátették, további akciókat akkor tartottak az egyetemen, ha az előadók és a diákok is egyetértenek.

Az ELTE Bölcsészettudományi Karán több termet elfoglaló tiltakozók – hallgatók, oktatók, középiskolások – „mély megdöbbenéssel” vettek tudomást a BTK HÖK tájékozatlanságáról arra vonatkozóan, hogy "mi zajlik valójában a saját egyetemükön" - olvasható a Hallgatói Hálózat által kiadott szerda hajnali közleményben.

"Mivel nem teljesült a január 7-i hallgatói fórum kormányhoz intézett ultimátuma, február 11-én mi, Egyetemfoglalók újfajta nyomásgyakorlási mód mellett döntöttünk; hétfőn 1500 ember elfoglalta az ELTE BTK épületeit" - fogalmaz a közlemény.

"Arra is felhívnánk a BTK HÖK figyelmét, hogy a tárgyalások során a kormány 'gyáva és hazug' módon átverte tárgyalópartnerét, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciáját, ezért ennél finomabb nyomásgyakorlási eszközt már nem tarthatunk célravezetőnek" - tették hozzá.

"Az egyetemfoglalást az egyetemi polgárok közös fóruma legitimálja.  A foglalás fenntartásáról minden nap újra és újra döntenie kell a fórumon megjelenteknek. Tehát egyértelmű tévedés a BTK HÖK azon állítása, hogy a Hallgatói Hálózat akciójának nevezi az egyetemfoglalást" - írták.

Az "egyetemfoglalók" azt is közölték, céljuk ugyanaz, mint az Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórum (MRK, HÖOK, OHA, HaHa,  KiHa, , PDSZ, PSZ, FDSZ) tagjainak, "vagyis a tiltakozás a kormány elfogadhatatlan és önkényes oktatáspolitikája ellen".

"Követeljük, hogy az illetékes miniszter írja alá a Hallgatói Hálózat által javasolt alternatív megállapodás-tervezetet, ami magába fogalja a hallgatók 6 pontjának követeléseit" - ismételték meg.

"Meghallva a kar hallgatóinak és oktatóinak kritikai észrevételeit" a február 11-én történt figyelemfelkeltő akciókkal kapcsolatban, a második napon csak abban az esetben rendeztek "tájékoztató fórumokat" az előadásokon, amennyiben az érintett hallgatók és oktatók partnerek voltak ebben - tették hozzá a szervezők.

"Akaratunkat senkire sem kényszerítjük rá, számunkra az a legfontosabb, hogy hallgatótársaink szabadon nyilváníthassák ki saját véleményüket a kormányzat intézkedései nyomán kialakult válsághelyzetben. Ilyenkor mindennél fontosabbnak tartjuk a közös fellépést. Ennek érdekében vettük be magunkat a Bölcsészettudományi Kar egyik előadójába, ahol már eddig is több százan hallatták a hangjukat" - írták.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!