Kiakadt a Médiatanács: "a jogállami utat" ajánlják Karácsonynak

2013. március 06., szerda, 17:25 • Utolsó frissítés: 2013. március 06., szerda, 17:55
Szerző:


Címkék: ; ;

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa szerint különös dolog egy jogállamban, ha egy politikus egyszerre kérdőjelezi meg a jogállami lépések és a jogállami intézmények létjogosultságát.

A Médiatanács szóvivői irodája arra reagált, hogy Karácsony Gergely független országgyűlési képviselő közölte, ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz, mert véleménye szerint a Médiatanács a Klubrádió ügyében tanúsított viselkedése kimeríti a hivatali visszaélés fogalmát.

A politikus ezt egy nappal azt követően jelentette be, hogy a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság hatályon kívül helyezte a Médiatanács azon határozatát, amelyet a testület tavaly decemberben hozott a Klubrádió által használt fővárosi 95,3 MHz-es frekvencia pályázatával kapcsolatban.

A Médiatanács szerint Karácsony Gergely nem először kérdőjelezte meg a jogállami intézmények létjogosultságát, néhány nappal ezelőtt ugyanis azt közölte, hogy nézete szerint nincs szükség Magyarországon médiaigazgatási ügyekben döntéshozó testületre.

Tüntetés a Klubrádióért februárban.

Fotó:

A hatóság közleményében úgy fogalmaz: bizonyára elkerülte a képviselő figyelmét, hogy a médiaszabályozás kérdései az Európai Unió országaiban mindenütt a magyar Médiatanácshoz hasonló testületek felelősségi körébe tartoznak.

"Karácsony úr újabb nyilatkozata alapján most feljelentésre készül. Teszi ezt azért, mert egy bonyolult jogvitában a tanács a jogi megoldás útját választotta. Megértjük, hogy a jogállami út sokak számára túlontúl terhesnek, bonyolultnak, időigényesnek tűnhet" – olvasható a közleményben.

"A Médiatanács számára azonban csak a jogállami út járható. Ezért a médiaigazgatási ügyek eredménye szempontjából meddő próbálkozás egyre nyersebb hangvételű politikai megrendelések megfogalmazásával kísérletezni."

"A felek jogi természetű vitáit egy jogállamban bíróságnak kell rendeznie. Ez a helyzet a Klubrádió ügyében is" – írta a szóvivői iroda. A Médiatanács véleménye szerint vannak, akik minden követ megmozgatnak azért, hogy megpróbálják pártpolitikai üggyé tenni a Klubrádió frekvenciapályázatának "tisztán médiaigazgatási és jogi természetű" ügyét.

Attól a testülettől féltik a Klubrádió sorsát, amely csaknem két éve biztosítja a rádió folyamatos működését, és amely kedvezményes frekvenciadíjat állapított meg a Klubrádiót üzemeltető üzleti vállalkozás tulajdonosa számára – fogalmaz a szóvivői iroda.

"Egy európai demokráciában egyáltalán nem szokatlan, hogy Karácsony úrhoz hasonlóan a politikusok bizonyos ügyekben politikai követeléseket fogalmaznak meg, az már azonban szokatlan, hogy bármely konkrét médiatulajdonos érdekében fogalmazzanak meg megrendeléseket" – szerepel a Médiatanács közleményében.

Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén
Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén

Civil szervezetek sokaságának működése kerül veszélybe, mert az adózók fele nem rendelkezik az 1%-ról. Ennek a furcsa „közömbösségnek” az okát kutatjuk.

Hirdetés


Kiakadt a Médiatanács: "a jogállami utat" ajánlják Karácsonynak
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
Hirdetés
HIRDETÉS
HVG ONLINE CSOPORT HÍREI
híreink RSS csatornái »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X