szerző:
MTI

Kedden több helyen lehet eső, szerdán viharos szélre számíthatunk, de csapadék estig nem valószínű.

A Jeges-tenger feletti középponttal Észak-Európa felett magasnyomás helyezkedik el. Területén továbbra is hideg, téli az idő; az anticiklon peremén sok a felhő, helyenként havazik, és -5 fok körüli a  maximumhőmérséklet. A kontinens legnagyobb részén azonban ciklonok alakítják az időjárást.

A Kelet-európai-síkság feletti ciklon hatására ott többfelé havazik, a Brit-szigetektől Nyugat- és Közép-Európán át egészen a Balkán-félszigetig húzódó nagy kiterjedésű, többközéppontú ciklonrendszer területén sokfelé esik az eső, a magasabban fekvő részeken havazik. Sekély ciklonok találhatók a Földközi-tenger déli medencéjében is, amelyek a következő napok során jelentősen megerősödnek. 

A Kárpát-medence térségéből eleinte távolodik a jelenleg még közelünkben lévő ciklon, de szerda estefelé délnyugat felől újabb ciklon közelít.

Kedden a napos időszakok mellett többször lesz erősen felhős az ég, több helyen várható eső, zápor, egy-egy zivatar is lehet. Estétől jelentősen csökken a felhőzet, éjszaka már kevés lesz a felhő, foltokban köd képződik.

Szerdán néhány órára mindenütt kisüt a nap, majd napközben fokozatosan megnövekszik a fátyolfelhőzet, amely késő délutántól délnyugat felől meg is vastagszik, estig azonban csapadék nem valószínű. Kezdetben több helyen erős, helyenként viharos lesz a nyugati szél, majd éjszakára mérséklődik a légmozgás. Szerdán többfelé megélénkül a délnyugati szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +2 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 10 és 16 fok között valószínű.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!