szerző:
HVG

A 2008-as tandíjnépszavazás előtt volt olyan alacsony a továbbtanulásra vágyakozók száma, mint az idén.

©

95 ezren szeretnének a felsőoktatásba bejutni, ez 45 ezerrel kevesebb, mint 2011-ben, de tavalyhoz képest is 15 ezres csökkenés. Öt éve a Fidesz érvelt amellett, hogy az alacsony jelentkezési mutató az akkor éppen bevezetésre szánt tandíjnak köszönhető, míg a kormánypártok a demográfiai apállyal érveltek.

A kommunikáció most megfordult: az Orbán-kormány szerint a népességszám alakulása befolyásolja a számot, míg az ellenzék az „önfenntartó felsőoktatás” orbáni tervét, illetve a röghöz kötésként is emlegetett hallgatói szerződést okolja. Súlyosan érinti az egyetemeket és főiskolákat a jelentkezési apály.

A következményekről részletesen a HVG e heti cikkében olvashatnak.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!