Lavinák indultak el a Pilisben

2013. április 03., szerda, 15:08 • Utolsó frissítés: 2013. április 03., szerda, 15:42
Szerző:


Címkék: ; ; ; ; ;

Kisebb lavinák csúsztak le a Pilis meredekebb oldalain, jellemzően 50-100 métert tett meg a hótömeg – közölte az idokep.hu meteorológiai portál.

Ritka természeti jelenség nyomait figyelhették meg a Pilisben kirándulók a Pilis-tető északkeleti oldalán – közölte az idokep.hu. Lavinák csúsztak le a meredekebb oldalakon – számolt be a portálnak Lenkei Péter természetvédelmi mérnök.

A megindult hótömeg jellemzően 50-100 méter utat tett meg, az egyszerre lecsúszott hómennyiség 2-5 köbméter volt. Egymás mellett 5-6 lavinapálya volt megfigyelhető a Vaskapu-szurdokban. A lejtő meredeksége itt 35 fok körüli.

A portál egy fotót is közzétett a pilisi lavináról.

A talajra a március 15-i hétvégén vagy korábban hozzávetőleg 10 centi hóréteg rakódott le, mely megázott, majd az idő hidegebbre fordulásával kemény, fagyott alapot képzett. Erre hullott rá a húsvéti hétvégén jelentős mennyiségű friss hó, melyet utána megáztatott az eső.

A fagyott alapon a meredek lejtőn a friss, nedves hó lavinaként megcsúszott, meg sem állt a völgy fenekéig. A koros bükkerdőben ritkán állnak a fák, így nem akadályozták a hótömeg lezúdulását – számolt be személyes élményeiről Lenkei Péter.

Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén
Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén

Civil szervezetek sokaságának működése kerül veszélybe, mert az adózók fele nem rendelkezik az 1%-ról. Ennek a furcsa „közömbösségnek” az okát kutatjuk.

Hirdetés


Lavinák indultak el a Pilisben
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
Hirdetés
HIRDETÉS
HVG ONLINE CSOPORT HÍREI
híreink RSS csatornái »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X