szerző:
hvg.hu

Kisebb lavinák csúsztak le a Pilis meredekebb oldalain, jellemzően 50-100 métert tett meg a hótömeg – közölte az idokep.hu meteorológiai portál.

Ritka természeti jelenség nyomait figyelhették meg a Pilisben kirándulók a Pilis-tető északkeleti oldalán – közölte az idokep.hu. Lavinák csúsztak le a meredekebb oldalakon – számolt be a portálnak Lenkei Péter természetvédelmi mérnök.

A megindult hótömeg jellemzően 50-100 méter utat tett meg, az egyszerre lecsúszott hómennyiség 2-5 köbméter volt. Egymás mellett 5-6 lavinapálya volt megfigyelhető a Vaskapu-szurdokban. A lejtő meredeksége itt 35 fok körüli.

A portál egy fotót is közzétett a pilisi lavináról.

A talajra a március 15-i hétvégén vagy korábban hozzávetőleg 10 centi hóréteg rakódott le, mely megázott, majd az idő hidegebbre fordulásával kemény, fagyott alapot képzett. Erre hullott rá a húsvéti hétvégén jelentős mennyiségű friss hó, melyet utána megáztatott az eső.

A fagyott alapon a meredek lejtőn a friss, nedves hó lavinaként megcsúszott, meg sem állt a völgy fenekéig. A koros bükkerdőben ritkán állnak a fák, így nem akadályozták a hótömeg lezúdulását – számolt be személyes élményeiről Lenkei Péter.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!