"Licitálni" kell, hogy pénzhez jussunk a furcsa fogyasztói csoportban

2013. április 12., péntek, 16:25 • Utolsó frissítés: 2013. április 12., péntek, 20:57
Szerző:


Címkék: ; ; ; ;

Még be nem jegyzett cég nevében kötnek szerződéseket egy budapesti irodában, érdekes konstrukcióban: ahhoz, hogy a kívánt pénzt megkapjuk, előre kell fizetni egy sajátos licit keretében. A Greenway Gerlóczy nem szerepel a cégnyilvántartásban, a hvg.hu-t megkereső panaszosok viszont arról számoltak be, hogy ők már szerződtek velük, ami gazdasági ügyekben is jártas ügyvéd szerint nem lenne lehetséges. A bejegyzés alatt lévő vállalkozás ugyanis csak tevékenysége előkészítésére köthet szerződéseket.

Még azelőtt elkezdheti fizetni az ember a törlesztőrészleteket, hogy hozzájuthatna az általa igényelt összeghez: ezzel a klasszikus módszerrel gyűjt magának pénzt és ügyfeleket a fogyasztói csoportot működtető Greenway Gerlóczy Tanácsadó Kft. – mint az a cég irodájában kiderült. Inkognitóban, leendő ügyfélként kerestük fel a Greenway Gerlóczyt, hogy meghallgassuk ajánlatukat, miután több olvasónk is jelezte, szerződtek a céggel, fizettek is előre, de a hitelt máig nem kapták meg.

Az irodában felkeresett közvetítő azt mondta, ők segítséget tudnak nyújtani azoknak, akik BAR-listások vagy nyugdíjasok, s a bankoktól nehezen jutnak pénzhez. Kétmillió forint felvétele – ennyihez szerettünk volna hozzájutni – esetén húszéves futamidőre számolva a havi törlesztőrészlet 13 333 forint, amiben már benne van a cég megbízási díja, ami 5 000 forint. „Amennyiben megkötjük a szerződést, egyszeri munkadíjat, kétmilliónál százezer forintot kell fizetni” – közölte az ügyintéző.

A pénzhez azonban csak akkor jutunk hozzá – tudtuk meg –, ha a havi zárás előtt teszünk egy ajánlatot egy összegről azért, hogy a csoportból mi kapjuk meg a pénzt (az ígéret szerint a felajánlott összeget jóváírják). És mivel "nincs garancia arra, hogy nálunk többet senki sem ajánl, így érdemes kétmillió forint helyett 2,5 milliót igényelni, és az ötszázezret a licitre rászánni" – világosított fel minket a Greenway Gerlóczy munkatársa. Az ajánlott összeg beszámításával pedig csökkenhet a törlesztés ideje.

Szerettük volna tudni, hogy a hó végi zárás eredményét és a többi csoporttag felajánlásait láthatjuk-e, hogy képben legyünk arról, mennyit érdemes bedobni ajánlatként, de azt a választ kaptuk, hogy erre nincs lehetőség. A zárásokról készült jegyzőkönyvet ugyanis nem mutathatják meg. A közvetítő nem titkolta, ha nem jó az ajánlatunk, egyáltalán nem lehetünk biztosak abban, hogy a következő hónapban vagy hónapokban hozzájutunk a pénzhez. Ez utóbbiak vették el végül a kedvünket attól, hogy csatlakozzunk a fogyasztói csoporthoz. Arra nem tudott válaszolni a Greenway Gerlóczy munkatársa, hogy mi az oka annak, hogy a vállalkozás a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium céginformációs szolgálatában nem bejegyzés alatt lévőként szerepel, s hogy emiatt történt-e, hogy az egyik ügyfél szerződésén a társaság cégjegyzékszáma nincs is feltüntetve.

Greenway Gerlóczy helyett Orion Hélia

A Greenway Gerlóczy tárolt cégkivonatának lekérésekor egy másik vállalkozás, az Orion Hélia Tanácsadó Kft. kerül elő. Az Opten Kft. által működtetett cégnyilvántartásban a Greenway Gerlóczyt nem találtuk. A 2010-es alapítású, főtevékenységként egyéb pénzügyi kiegészítő tevékenységet végző Orion Héliáról kiderült, hogy 2012. szeptember 15-e óta egy Farmos külterületén élő férfi az ügyvezető-tulajdonosa. A lakcím úgynevezett „cégtemetőként” is szolgálhat, ugyanis majdnem kéttucat, többek között felszámolás és végelszámolás alatt álló cég található ott. A tudakozóban nem tudtak M. Istvánhoz elérhetőséget adni.

Előre kell licitálnunk, ha pénzhez akarunk jutni

Fotó:

A Greenway Gerlóczy és az Orion Hélia illetékeseitől szerettük volna megtudni, hogy mi annak az oka, hogy az ügyfeleknek nem a bejegyzett Greenway Gerlóczy Kft-vel kell szerződniük, továbbá, hogy a fogyasztói csoporttal kapcsolatban, az ajánlatokról és a jegyzőkönyvekről miért nem kaphatnak információt, vagy erről csak tévesen tájékoztattak minket. Mivel a Greenway Gerlóczyhoz nem találtunk telefonszámot, az Orion Hélia cég vonalas telefonszámán érdeklődtünk, ahol kollégánkat írástudatlannak nevezték, mondván, csak ez az oka, hogy nem találta meg a cégnyilvántartásban a Greenwayt.

Sokszor hónapokon át hiába vár az ügyfél
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) hvg.hu-nak adott tájékoztatása szerint a hirdető cégek általában azzal hitegetnek, hogy a banki feltételeknél sokkal kedvezőbben, jövedelemigazolás nélkül, akár BAR-listásként is gyorsan és könnyen enyhíthetnek pénzügyi gondjaikon. Ezekben a szervező cégek ugyan nem állítják, hogy hitelt kínálnak, de ezt a benyomást keltik: az általuk nyújtott megoldás hitelnek tűnik, holott nem az. A fogyasztói csoportok ugyanis nem adnak pénzt, hanem csak vásárlási jogot. Ráadásul nem kis részben a vakszerencsén múlik, hogy valaki hozzájut-e ehhez egyáltalán.

A szervező által rendszeresen megrendezett közgyűléseken, sorsolás és/vagy előtörlesztés vállalása alapján dől el, hogy a fogyasztói csoport mely tagja jut a remélt vásárlói joghoz. A tag nem lehet tisztában azzal, hogy más milyen törlesztőrészlet befizetését vállalja, így az utóbbi esetben is jórészt a szerencsén múlik, hogy mikor jut forráshoz. Sok esetben hónapokon vagy éveken át hiába várnak a remélt forrásra, sőt egyre nagyobb kiadásba hajszolják magukat.

A társaság működésével kapcsolatos kifogásokról internetes bejegyzésekben is beszámolnak. „Nekem is ígértek mindent, amíg nem írtam alá a papírokat, és nem fizettem. Néhány nap múlva kezdődött a terelés. „Még nem kaptam meg a jegyzőkönyvet”, néhány nap múlva „lebetegedtem, nem vagyok az irodában, holnap hívom.” Persze nem hívott. Felhívtam, közölte, ebben a hónapban nem kapom meg a kért összeget, talán a következő hónapban.” A bejegyzés írója is észlelte, hogy „a papírokon levő adószám egy másik céghez tartozik.”

A cégbíróság leterheltsége okozza a problémát?

A rejtélyt végül is megoldotta a Greenway Gerlóczy válasza. Közölték: „az Orion Hélia Kft. jogutódja a Greenway Kft., a változás ügyvédnél lett bejelentve, a cégbíróság rendkívül leterhelt, így „a cég bejegyzés alatt” felirattal látható a nyilvántartásban. Megjegyezték azt is, hogy „természetesen minden ügyfél tudhatja, hány tagja van a csoportjának, azt is, hogy egy adott hónapban hány ügyfél jutott hozzá a vásárlói joghoz, valamint a zárásról készült jegyzőkönyvet is megtekinthetik, előre leegyeztetett időpontban”.

Az "a cég döntési jogkörébe tartozik, milyen formában fizetteti a cég az ügyfelekkel a havidíjat". Bár az Orion Hélia ügyvezetőjeként nem a cégkivonatban szereplő személy szerepel, az erre a kérdésre adott válaszból nem derült ki, hogy ez azért van-e, mert a jogutód vállalkozást még nem jegyezték be. Mindenesetre Gál Zoltánnal, mint közölték, csak levél útján lehet felvenni a kapcsolatot.

Hadnagy József, gazdasági ügyekre is szakosodott ügyvéd a hvg.hu-nak azt mondta, az a vállalkozás, amely bejegyzés alatt áll, csak tevékenysége előkészítésére köthet szerződést, például ingatlan vásárlására vagy irodaszerek beszerzésére. „A társaság a működéséhez kapcsolódó kontraktust nem köthet, tehát ügyfelekkel sem szerződhet. Amennyiben ezt teszi, akkor a szerződésekért a tagok és a cég ügyvezetője személyes felelősséggel tartozik” – hangsúlyozta Hadnagy József.  

A PSZÁF és a fogyasztóvédelem tehetetlen

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) is tehetetlen azokkal a fogyasztói csoportokkal szemben, amelyek megtévesztik és megkárosítják az embereket – derült ki a hvg.hu érdeklődésére. A PSZÁF részéről azt közölték, hogy „mivel nem felügyelt pénzügyi intézmény(ek)ről van szó, a jogszabályok nem tették lehetővé, azaz a PSZÁF nem tudott, nem is tud vizsgálatot, eljárást indítani a fogyasztói csoportokkal kapcsolatos megkeresések nyomán.”

A fogyasztóvédelmi hatóság szóvivője, Fülöp Zsuzsanna szerint "hatósági eljárás keretében nem lehet bebizonyítani, hogy a panaszosnak van-e igaza, vagy a fogyasztói csoportot működtető cég illetékesének". „Két esetünk mégis volt. Az egyikben közigazgatási tárgyalás keretében vizsgálta a bíróság, hogy az ügyfelet megtévesztette-e a cég. A tárgyaláson az üzletkötő elismerte, hogy valóban azt ígérték az ügyfélnek, hogy három hónapon belül meg fogja kapni a pénzt.” Fülöp Zsuzsanna hangsúlyozta, hogy a beismerő vallomás volt az, ami az NFH eljárását segítette.

A fogyasztói csoportokat – a jogszabályok alapján – idén év végéig nem lehet létrehozni. A tiltás ideje alatt dolgozzák ki a fogyasztói csoportszervezők működésének, felügyelésének jogi kereteit. Mindenesetre a meglévő csoportokba új tagokat lehet toborozni. Ezt kihasználva hirdetik magukat előnyösnek tűnő ajánlataikkal általában ingyenes újságokban a fogyasztói csoportokat működtető cégek.

GVH: gyakran félrevezetik az ügyfeleket

A Gazdasági Versenyhivatalhoz az elmúlt években kiemelkedő számú megkeresés érkezett a fogyasztói csoportokat szervező vállalkozások megtévesztő hirdetéseivel kapcsolatban. A GVH tapasztalatai szerint a megszorult, sok esetben BAR-listára került ügyfelek egyre nagyobb számban fordulnak hitelnek tűnő konstrukciókat kínáló cégekhez. Az ilyen, többnyire fogyasztóicsoport-rendszerben működő vállalkozások azonban a legtöbbször jogsértő módon félrevezetik az ügyfeleket.
 
A fogyasztói csoport egy vásárlási társulás, amelyben a csatlakozók vállalják, hogy bizonyos részleteket előre fizetnek, és az így felgyülemlett összegekből bizonyos időközönként a tagok sorra megszerezhetik egy meghatározott áru (ingó vagy ingatlan) tulajdonjogát. Ez tehát nem piramisjáték, de a rendszer számos olyan elemet tartalmaz, amire ha nem hívják fel kellően az emberek figyelmét, annak eredménye a remélt haszon helyett jó eséllyel csak évekig tartó bosszúság és akár több százezer forintos veszteség lesz.

A fogyasztói csoportokat szervező cégek ezért meglévő csoportokba toboroznak hirdetéseikkel. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a fogyasztói csoportok hirdetéseit tudja büntetni azok félrevezető tájékoztatása miatt. A hirdetők ugyanis a legtöbbször kihasználják az emberek szorult helyzetét, a hirdetések pedig elhitetik velük, hogy gyorsan és könnyen pénzhez juthatnak, miközben elhallgatják a legfontosabb információkat.

A GVH több mint 30 eljárást indított ezekben az ügyekben a hirdető cégek ellen, és eljárásaiban sorra megállapította, hogy a szervező vállalkozások magatartása alkalmas a fogyasztók megtévesztésére, ezért eljárásaiban a szankciók minél szélesebb tárházát alkalmazta (bírság, ideiglenes intézkedés, kötelezés helyreigazító közlemény közzétételére).

Kampány a visszaélések ellen

Ennek ellenére a cégek tovább folytatják ezt a gyakorlatot. A hivatal ezért úgy döntött, hogy a hatósági eljárások mellett a nyilvánosság erejét használja fel a visszaélések visszaszorítása érdekében, ezért tavaly – a GVH történetében első alkalommal – társadalmi célú tájékoztató kampányt indított. A kampány hatására a GVH-hoz beérkezett megkeresések száma tavaly november végére meghaladta a 2 500-at, és a mai napig is átlagosan 10 érdeklődő fordul a hivatalhoz tanácsért, tájékoztatásért. Emellett www.nedoljonbe.hu címen weboldalt is indított azért, hogy a panaszosok támogatást és segítséget kapjanak még azelőtt, hogy bedőlnének a hirdetéseknek.

Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén
Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén

Civil szervezetek sokaságának működése kerül veszélybe, mert az adózók fele nem rendelkezik az 1%-ról. Ennek a furcsa „közömbösségnek” az okát kutatjuk.

Hirdetés
4 HOZZÁSZÓLÁS
2013. november 10., 15:02 Kosztyin Szabolcs

Honnan van ez a sok-kkkos Buta ember,hogy ,így nyíltan-szemtől szemben Átverik Őket.Aki--kk-nek tartoznak= elkani és hejben felaksztani. ,úgysem fog fizetni senki.

2013. szeptember 6., 13:25 Erzsi Major Zoltanne

Tisztelt Mindenki!
Nagy átverés ez az egész Pénzügyi hitelezés!Csak a saját zsebükre dolgoznak,sosem lesz pénze annak aki velük köt üzletet!Ha valaki tud segítséget adni ,hogy én is vissza szerezzem a pénzem kérem segítsen!Nagyon megköszönöm!

2013. július 15., 12:42 Erzsi19550118

Kedves Mindenki!
Szerintem itt nagy átveréseket végeznek a Gerlóczy utca 5-be.
Tanácsadáskor és szerződés kötéskor is azt mondják, hogy szerződéskötéstől számított egy heten belül a pénzt megkapja a szerződő fél csak az a szomorú,hogy ők a szerződésben nem közlik,hogy mikorra vállalják a kifizetést csak az,hogy a szerződő félnek fizetnie kell minden hónap 15.-ig de ezt is csak palástolva rögzítik.Ha egy mód és lehetőség van rá ebbe a szerződésbe senki ne menjen bele, mert csak pénz kidobás.De szerintem perelni is lehet őket hiszen nincs cégbejegyzésük.

2013. május 8., 10:50 Horv Áth Lajos Miklós

Ez a Grennway G. kft.azt hiszem, hogy a szegény meggondolatlan emberek zsebéből veszi ki a pénzt, hogy ők jól éljenek. Nem hiszem el, hogy ebben az országban ennyire mocskos dolgok vannak, és ezek ellen nem lehet tenni semmit. Nincs lehetősége az átvert embereknek semmiféle jogorvoslatra. Szerintem nagyon gyenge lábakon áll a T.Magyar törvénykezés./Lehet, hogy Ők is benne vannak a buliban/

Véleménye van? Ossza meg velünk!


"Licitálni" kell, hogy pénzhez jussunk a furcsa fogyasztói csoportban
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
Hirdetés
HIRDETÉS
HVG ONLINE CSOPORT HÍREI
híreink RSS csatornái »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X