szerző:
hvg.hu

A Hexagon Family Bt. 2006 júliusa óta havi nettó 290 ezer forintot és költségtérítést kap az állítólag rossz anyagi helyzetben lévő Miskolci Egyetemtől, de szerződéses feladatait többször külön is megrendelték, így összesen több mint 30 millió forintot keresett a rektor főtanácsadójának családi vállalkozása – derül ki az atlatszo.hu birtokába került szerződésekből.

Január 31-én jelent meg az Egyetemigazsag nevű, névtelen szerző által vezetett blogon egy írás, mely azt írja, hogy az évek óta tartó megszorítások, valamint az Arcadomhoz és Gropiushoz kötödő befejezetlen építkezés miatt sínylődő Miskolci Egyetem Rektori Hivatala "nem éppen spórolósan működött az utóbbi években". Mi több, Patkó Gyula korábbi rektor főtanácsadója, Molnár László Hexagon Family Bt. nevű cége "a Miskolci Egyetem működésével kapcsolatos programkoordinációs, beruházásokkal kapcsolatos tanácsadói, műszaki elemzői, oktatásszervezői és erre vonatkozó tanácsadói feladatok ellátásával lett megbízva" – összegzi a történteket az atlatszo.hu.

A blog szerint olyan egyetemi feladatokat is ehhez a céghez szerveztek ki, mint a diplomaosztók vagy karácsonyi koncertek szervezése, de fizettek tanácsadásért, fordításért is a bt.-nek – 2006 óta összesen 30 644 850 forintot. A történet február elején lépett magasabb szintre, mikor prof. dr. Patkó Gyula rektor rendkívüli sajtótájékoztatót hívott össze, melyen kiállt Molnár László mellett, és ismeretlen tettes ellen feljelentést tett az írás miatt.

Az Átlátszó 24 darab szerződést kért ki az egyetemtől, melyek alátámasztják a fentieket. Ezek alapján dr. Molnár László cégét 2006. július 1-jén kötött határozatlan idejű szerződésben bízta meg az egyetem a „működése körében előálló programkoordinációs; beruházásokhoz kapcsolódó tanácsadói, műszaki elemzői; oktatásszervezői és erre vonatkozó tanácsadói feladatok ellátásával", hozzátéve, hogy ezek a tevékenységek "a megbízó tevékenységi körén belül nem szakmai feladatnak minősülnek". A Hexagon Family Bt. mindezért a feladatért havi nettó 290 000 forintot, ezenfelül költségtérítést kap, ami viszont még érdekesebb, hogy a felsorolásba illeszkedő tevékenységekre rendszeresen újabb megbízásokat kapott a cég az utóbbi években.

Szintén érdekes, hogy a gépészmérnökök által vezetett egyetem szenátusától 2006-ban a szintén gépész végzettségű Molnár "A Miskolci Egyetemért Érdemérem" kitüntetésben részesült. A szerződéseinek nagy részét szignáló Patkó Gyula 2006. július 1-jén került a Gépészmérnöki és Informatikai Kar dékáni székéből rektori pozícióba, így Molnár megbízása volt az egyik első papír, amit ebben a titulusában aláírhatott.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!