szerző:
hvg.hu

Az átláthatóságért küzdő szervezet üdvözli, hogy fideszes képviselők a civilek kedvére való módosítást nyújtottak be a választási eljárási törvényhez, bár éppen a legkifogásolhatóbb elemet hagyták változatlanul: a külhoni szavazópolgárok névjegyzéke nem lesz nyilvános. A kampányfinanszírozás ügyében azonban semmilyen megnyugtató változást nem hoz a Cser-Palkovicsék által beadott módosító.

A Transparency International Magyarország (TI) komoly szakmai sikerként értékeli, hogy három kormánypárti képviselő kezdeményezte az alig két héttel korábban hatályba lépett választási eljárási törvény módosítását - írta szerdán közleményben a szervezet.

Azért örülünk, mert a kormánypártok figyelembe vették a TI és más civil szervezetek (Eötvös Károly Intézet, Magyar Helsinki Bizottság, Political Capital Institute, Társaság a Szabadságjogokért) május 6-ai kritikáját. Számos javaslatunk egy az egyben bekerült a módosító törvény szövegébe, ezért ha a parlament a jelen formájában szavazza meg a módosítót, a választási csalást lehetővé tévő szabályozási kiskapuk jelentős része bezárulhat - írták.

Üröm az örömünkben azonban, hogy a külhoni szavazópolgárok névjegyzéke még így sem lesz nyilvános, aminek nincs ésszerű magyarázata. A kormánypárti politikusok még mindig adósak annak valós megindokolásával, hogy a külképviseleteken és a levélben szavazók névjegyzékét miért ne ismerhetné meg azonos feltételekkel bármely magyar állampolgár. Emiatt még mindig nem teljesen garantált a választások tisztasága.

A kampányfinanszírozás szabályozása továbbra is lehetővé teszi a korrupciót

Cser-Palkovics András, Gulyás Gergely és Vejkey Imre egyébként úgy tűnnek, mintha kettős személyiségek lennének. Május 18-án ugyanis egy másik egyéni képviselői indítványt is benyújtottak, a kampányfinanszírozásról szóló törvényjavaslatot. Ez teljességgel alkalmatlan a politikai kampányok finanszírozását jellemző korrupció felszámolására. Tudomást sem vesz az igazán komoly korrupciós kockázatokról.

Továbbra is lehet haveri civilszervezettel kampányoltatni, már jóval a hivatalos kampányidőszakot megelőzően is. Lehet majd olyat is, hogy állami szervek vagy állami vállalatok adnak le kormánypárti hirdetéseket. Az óriásplakátok tarifáit is titokban lehet tartani. Mehet tovább a kampánymutyi, jöhetnek az illegális kampánypénzek cégektől, lobbistáktól. Ők majd továbbra is tarthatják a markukat, hogy az általuk hatalomba segített pártok állami pénzek kiosztásával honorálják a szolgáltatásaikat.

Vagyis amit a kormánypártok az egyik kezükkel adnak, azt a másikkal visszaveszik. Nagy eséllyel nem kell arra számítani, hogy a következő választásokon bárki is elcsalná a szavazatszámlálást. A hatalom azonban még mindig nem nézi felnőttnek a társadalmat, azt ugyanis továbbra sem akarják bevallani, hogy miből és mennyit költenek kampányra.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!