szerző:
MTI

Átfogó fejlesztési terv készült a XII. kerületi Normafa parkra, a téli sportokkal és az évszaktól független szabadidős lehetőségekkel kapcsolatos beruházások mintegy 5 milliárd forintból valósulhatnának meg.

A Normafánál körülbelül száz éve síelnek a budapestiek – idézte fel sajtótájékoztatóján Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP), a kerület polgármestere. Az utóbbi két évtizedben azonban a sportolás szempontjából gazdátlan volt a terület, miközben a főváros második leglátogatottabb parkjáról van szó, ahol egy nyári hétvégén is 10-15 ezer ember megfordul.

Ismertette, hogy a kormány az elmúlt hetekben döntött a Normafa park fejlesztéséről, amelyhez minden jogi és pénzügyi támogatást megad. A háromszáz hektáros terület gondozása, fejlesztése a hegyvidéki önkormányzat feladata lesz.

A következő egy évben környezetvédelmi hatástanulmányt és részletes fejlesztési tervet készítenek, és úgy alakítják ki a sípályák, síliftek és a hóágyúkhoz szükséges víztározó helyét, hogy semmilyen természeti kárt ne okozzanak – mondta a polgármester. Kulcskérdés lesz a beruházásban a közlekedés is, egy téli napon ugyanis több ezer autó próbál leparkolni a területen – tette hozzá.

©

Azt mondta, szeretnék elérni, hogy a lejtő alján, a Harangvölgynél álljanak meg az autósok, ahol egy nagy parkolót alakítanak ki, és onnan indul majd az egyik tervezett sílift is. Hozzátette, reményeik szerint megvalósul a fogaskerekű vasút meghosszabbítása is, így a Széll Kálmán téri metrótól 15 perc alatt fel lehet jutni a Normafához.

Pokorni Zoltán szólt arról, hogy a tervek között szerepel a libegő megújítása is, ami nemcsak a sípályák megközelítése szempontjából fontos, hanem azért is, mert a kerékpárosok azon vihetnék fel járműjüket. Kitért arra, hogy ma a downhill-biciklisek veszélyes módon az összes kirándulóösvényt használják, így jobban járnak, ha kijelölnek nekik egy helyet, a többin pedig tiltják ezt az extrém sportot. A pálya a Jánoshegyi útnál lenne.

A sílifteket nyáron is hasznosítanák, és nyári bobpályát hoznának létre a területen – mutatott rá a polgármester. Szerinte nem érdemi síturizmust szeretnének kialakítani a Normafánál, hanem a budapestieket kiszolgálni azzal, hogy tanulásra, illetve munkaidő utáni síelésre alkalmas helyeket létesítenek.

Vincze P. Márton miniszterelnöki megbízott arról számolt be, hogy két csákányos sílift is lesz a területen, hogy egyszerre több helyen lehessen sportolni és elkerülhetők legyenek a balesetek. A szánkósok az Anna kápolna környékén kapnak egy új pályát, és ott meg a sípályákon is lesz pályarendőrség.

A Harangvölgy aljától a Nagy Norma tetejéig többszemélyes ülőlift vezet majd, amelynek lesz egy beszállóhelye a Mátyás király út felett. Ez egész évben járna majd – tette hozzá a miniszterelnöki megbízott.

Vincze P. Márton kiemelte, hogy felújítják a Jánoshegyi utat, hogy a mozgáskorlátozottak, a babakocsival kirándulók is kényelmesen tudjanak közlekedni, az út két oldalán pedig rekortánsávot alakítanak ki a futóknak. A Jánoshegy déli oldalánál lévő 5 kilométeres futópályát és a tornapályákat is felújítanák – jegyezte meg.

A Normafa park fejlesztéséhez jövő év elején lehetnek meg az engedélyek, és 2015 végéig számos elemet megvalósítanának. A beruházás mintegy 5 milliárd forintba kerülne, a fogaskerekű meghosszabbítása pedig egy külön projektben valósulna meg, 15-20 milliárd forintból.