szerző:
hvg.hu

A romagyilkosságok brutális részleteiről beszélnek tárgyilagosan ismert színészek az X Kommunikációs Központ videóiban.

Fullajtár Andrea, Gryllus Dorka, Kulka János és Nagy Zsolt a főszereplői azoknak a kisfilmeknek, melyek a romagyilkosságok áldozataira emlékeztetnek – közölte a filmeket készítő X Kommunikációs Központ.

Mint írják, Magyarországon a második világháború óta nem fordult elő olyan faji indítékú támadás, mint a 2008-2009-es, romák elleni gyilkosságsorozat.

Szerdán szólaltak fel az utolsó szó jogán a romagyilkosság vádlottjai. Ügyükben augusztus 6-án hirdet ítéletet a Budapest Környéki Törvényszék. Korábban hármukra tényleges életfogytiglant kért az ügyész, a negyedrendű vádlottra határozott időtartamú büntetés kiszabását kérte.

A vád szerint az elkövetők rasszista indíttatásból hajtották végre cselekményeiket, volt, ahol éjjel rágyújtották a házat az alvó roma családra, majd az udvaron lesben állva a lángok közül gyermekeivel a karján menekülő apát a kisfiával együtt agyonlőtték, egy másik éjszakai támadásnál pedig álmában több lövéssel kivégeztek egy özvegyasszonyt, leányát pedig életveszélyesen megsebesítették.

Az ügyészség szerint az elkövetők a támadássorozatban összesen mintegy 80 lövést adtak le, és tucatnyi gyújtópalackot hajítottak romák otthonaira, amivel összesen mintegy félszáz ember életét veszélyeztették, a hat halálos áldozat mellett volt öt életveszélyes és öt súlyos sérült is, köztük nők és gyerekek.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!