szerző:
MTI

Új bizonyítékok miatt újranyitják idősebb és ifjabb Burka Ferenc gyilkossági perét. A két férfit 2006-ban a másodfokú ítélet mentette fel a gyilkossági vád alól, majd mivel 6 évet börtönben töltöttek, 45 millió forintnyi kártérítést kaptak az államtól.

Vissza kell fizetnie Burkáéknak a rekordkártérítést, ha kiderül, mégis gyilkoltak, a Debreceni Ítélőtábla ugyanis perújítást rendelt el az ügyben, amellyel a továbbiakban a Debreceni Törvényszék foglalkozik – írja a Blikk.

A lap úgy tudja, új bizonyíték került elő az újszentmargitai Gyurcsó János meggyilkolása ügyében: a rendőrök mintegy 100 méterre a család házától találtak egy fém antennát, ami az áldozaté volt. A szakértő szerint a fémdarabot akkor áshatták el, amikor annak tulajdonosát meggyilkolták, és az is lehet, hogy ez az antenna volt az áldozattal folytatott vitájuk tárgya. A Blikk szerint a rendőrök azután kezdtek kutakodni, hogy a fiatalabbik Burka élettársa bement a rendőrségre, és azt mondta, szerinte mégis a két férfi ölte meg az áldozatot.

Az Indexnek id. Burka Ferenc ügyvédje, Zeke Ferenc azt mondta, egyelőre csak egy tartalmi összefoglalót látott, melyben tanúkra, tárgyi bizonyítékokra és Burkáék és idősebb Burka Ferenc felesége, illetve fia volt élettársa közötti telefonbeszélgetések lehallgatásaira hivatkoznak. Az eredeti perben a két nő is vádlott volt, a perújításban már csak a két férfi az. Az összefoglaló szerint a lehallgatott beszélgetésekben valaki a vallomása visszavonásával fenyegetőzött.

Zeke Ferenc azt mondta, akkor is vállalja a védelmet, ha egy fillért sem tudnak fizetni, mivel ez neki becsületbeli ügy. Mint mondta, szerinte az egész vád prekoncepción alapult, és a nyomozásban hibát hibára halmozott a rendőrség a helyszíneléskor és a nyomvételezésben. Zeke szerinte a vád nem tud elszámolni az áldozat kezében talált hosszú vörös hajszállal, és a helyszínelésben egy olyan civil is részt vett, aki Zeke szerint akár maga is lehetséges elkövető lehetett.

Apát és fiát azzal vádolták, hogy megölték a férfit, akivel előző este még együtt iszogattak. 2006-ban kimondták, hogy az első fokú ítélet megalapozatlan volt, majd felmentették őket, egy évvel később 45 milliós kártérítést kaptak, ugyanis előzetes letartóztatásuk alatt, valamint az elsőfokú ítélet kimondása után összesen hat évet töltöttek börtönben, a másodfokú ítélet szerint ártatlanul.

Ha most a bíróság mégis bűnösnek találja őket, akkor a korábban letöltött 6 évnyi börtönt is beszámítják a büntetésükbe, de a kettejük által kapott, összesen 45 milliós állami kártérítést vissza lehetne perelni tőlük.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!