szerző:
MTI

Az MSZP szerint Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter "sikerjelentésével ellentétben" 2013-ban is folytatódott a vidék Magyarországának rombolása.

Gőgös Zoltán, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának szocialista alelnöke és Harangozó Gábor, a bizottság tagja közös közleményben írták: a kedvező időjárás viszonyoknak köszönhetően a magyar mezőgazdasági termelés volumene a 2011-es szintre állt vissza az elmúlt évben. Az MSZP szerint azonban a hitelkonstrukciók nem segítették a gazdákat, a szigorú feltételekhez kötött kölcsönök helyett jobb lett volna, ha inkább a kárenyhítési támogatásokat folyósították volna a termelőknek.
 
Közölték, a vidéki emberek életminőségének javulásáról szóló "miniszteri sikerjelentéssel" szemben ma már 4,6 millió ember él a létminimum alatt Magyarországon, elsősorban a falvakban. A politikusok azt írták: a tavaly elfogadott új földtörvény kisemmiz 2 millió földtulajdonost, és 106 ezer mezőgazdasági alkalmazott munkahelyét kockáztatják azzal, hogy a termőföldet Fidesz-közeli gazdálkodóknak juttatják.
 
Hozzátették, az Orbán-kormány nem tett semmit a helyi élelmiszerek terjesztéséért sem, a támogatások folyamatos csökkentése nyomán csökken a sertésállomány, a takarékszövetkezetek "lenyúlásával" pedig a vagyonuktól fosztották meg a vidéki embereket. "Az MSZP a tavaszi kormányváltás után minden gyanús földügyletet ki fog vizsgálni. Minden jogtalanul használt földet visszaveszünk, majd igazságos pályáztatás után a helyben élő és gazdálkodó családoknak, és olyan vállalkozásoknak adjuk, akik annak hasznosításával a legtöbb vidéki embernek adnak megélhetést" - áll a közleményben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!