szerző:
Kósa András - M. László Ferenc
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Távoznia kell a közéletből Simon Gábor szocialista politikusnak, aki nem tüntette fel a vagyonbevallásában, hogy több százezernyi dollárt és eurót tart külföldi számlán. A hvg.hu információi szerint erről egy összbaloldali válságstáb döntött. A politikus ismerősei szerint Simon Gábor volt felesége szivárogtathatta ki a megtakarítások adatait a Magyar Nemzetnek.

Minden posztjáról le kell mondania, a lehető leghamarabb vissza kell vonulnia a közéletből Simon Gábornak, miután lapértesülések szerint több százmillió forintnak megfelelő devizát tart egy ausztriai számlán, és a vagyonbevallásában nem is szerepelteti – értesülésünk szerint ezt közölte a párt elnöke, Mesterházy Attila az MSZP elnökhelyettesével kedden. Úgy tudjuk, az ellenzéki pártok válságstábot hívtak össze délelőtt az ügyben, az hozta ezt a határozatot. Forrásunk szerint az USA-ban tartózkodó Mesterházy telefonon beszélt Simon Gáborral. "Minimalizálni kell a kárt a kampányra való tekintettel" – fogalmazott a döntésről beszámoló egyik forrás.

Simon Gábor a tervek szerint egyéni képviselőjelöltként indult volna a főváros XVIII. kerületében (Budapest 15. evk.). Hivatalosan még meg nem erősített információink szerint visszaléptetik, és Kunhalmi Ágnes, az MSZP elnökségének tagja indulhat helyette, ha erre a szocialisták illetékes testületei rábólintanak. Kerestük Kunhalmit, de még nem tudtuk elérni.

Az Együtt-PM vezetői stábjának egyik tagja a hvg.hu-nak azt mondta, a délelőtti ülés nem válságtanácskozás volt, hanem egy szokásos tanácskozás, ám valóban foglalkoztak a kérdéssel, miután látták, hogy a Magyar Nemzet szombat óta folyamatosan szivárogtatja az ügyben szerzett információit, és az egész kérdés eszkalálódik. Döntési joguk forrásunk szerint ebben a kérdésben viszont nem volt, hiszen az MSZP a jelölőszervezet, így a szocialistáknak kellett a döntést meghozniuk.  

Frissítés: Az Együtt-PM társelnöke, Jávor Benedek egy keddi sajótájékoztatón az MTI szerint azt mondta, az MSZP már döntött: "megválnak" a párt elnökhelyettesétől. Jávor azt mondta, véleménye szerint szükség van az ügy tisztázására, és az MSZP-nek lépnie kell. Mint mondta, információi szerint a szocialisták is úgy látják, hogy "ez egy elítélendő lépés volt Simon Gábor részéről", és úgy gondolják, hogy "nem kívánatos a szereplése az MSZP színeiben a 2014-es választáson".

Elhagyott feleség?

Elhagyott felesége szivárogtathatta ki azokat az adatokat Simon Gábor szocialista képviselő ausztriai megtakarításairól, amiket nem tüntetett fel a vagyonbevallásában – mondta a hvg.hu-nak több politikustársa is. Simon Gábor néhány éve lépett ki a házasságból, új kapcsolatából gyermeke is született, aki már egyéves. A hvg.hu-nak a képviselő több politikustársa is arról beszélt: a válás nem volt szép, és csak arra tudnak gondolni, hogy a haragos volt élettárs szivárogtatta ki a megtakarítási számlák adatait a Simon Gáborról kedden cikket közölt Magyar Nemzetnek.

Kerületi mutyi okozta a vesztét?

A Simon eltitkolt bankszámlájával kapcsolatos adatokat maga a pénzintézet adta ki a magyar hatóságoknak, miután azok hivatalos megkeresést küldtek az osztrákoknak - írta cikkünk megjelenése után az Index. A hírportál értesülései szerint a számla akkor került a magyar hatóságok látókörébe, amikor a XVIII. kerület előző szocialista vezetése által hátrahagyott gyanús ügyletekben vizsgálódtak.

Az Index szerint összefüggés elehet a között, hogy az MSZP elnökhelyettese ugyanannál az osztrák banknál nyitott számlát 2008-ban, amelyiknél a kerület 3 milliárdos kötvénykibocsátását is finanszírozta. A hírportál úgy tudja, az önkormányzat a banki ajánlatok közül a legdrágább ajánlatot választotta, csak a kibocsátás költségei 60 millióra rúgtak, a pénzintézetnek már a kötvénykibocsátáson jelentős haszna volt. Simonnak az Index szerint az önkormányzat megbízási díjat is fizetett: 1999 márciusától 2003 szeptember végéig összesen több mint 9 millió forintot.

A Magyar Nemzet keddi számában írt arról – forrásmegjelölés nélkül –, hogy Simon Gábor elnökhelyettes 2009. április 10-én 575 ezer eurót és 162 954 dollárt helyezett el Ausztriában nyitott értékpapírszámláira, 2013. október 16-án betétszámlájának egyenlege 770 ezer eurót tett ki, több mint 240 millió forintot.

©

A korábbi bevallásai alapján sem mutatható ki, hogy honnan származik ez az összeg, és a képviselő vagyonbevallásaiban sem szerepelteti azt. A szocialista képviselő a banknak úgy nyilatkozott, hogy a vagyon többek között egy cég és egy budapesti ingatlan eladásából származott. A hvg.hu információi szerint Simon nem tudta érdemben megvédeni az álláspontját, amikor a párt vezetősége elbeszélgetett vele a helyzetről.

A délelőtt folyamán kerestük Simont, de nem reagált a hívásainkra. Kerestük az MSZP sajtófőnökét, hogy a döntéssel kapcsolatban feltegyük a kérdéseinket, de csak sms-ben reagált, és ígért későbbi visszahívást. Az MSZP-ben egyébként általános döbbenet fogadta a hírt, több képviselő is úgy reagált lapunknak, hogy „ha valakiről nem tudtam volna elképzelni, hogy milliói vannak külföldi bankszámlán, az Simon Gábor volt”. Egy civilben adószakértő képviselő ugyanakkor arról beszélt, „a pitiánerség csúcsa, ha igaz”, hogy Simon Gábor osztrák számlán próbálta eltitkolni vagyonát, mint a politikus fogalmazott, „tudhatta volna, hogy csak idő kérdése, mikor bukik le”. Ugyanakkor általános volt a vélemény, hogy „ha csak a fele igaz, amit a Magyar Nemzet írt, akkor Simonnak nincs más lehetősége, mint távozni”.

A szocialistáknál az a gyakorlat, hogy minden képviselőjelöltnek külön vagyonnyilatkozatot kellett készítenie, és benyújtani a párt vezetésének, valamint a jelölteknek egy nyilatkozatot is alá kellett írniuk arról, hogy semmilyen olyan ügyük nincs, ami erkölcsileg megkérdőjelezhető. „Persze ez csak önbevalláson alapulhat, a pártnak nyilván nincs sem jogköre, sem eszköze arra, hogy ezt ellenőrizze” – mondta egy szocialista elnökségi tag.

A helyzet súlyát jelzi, hogy a már említett délelőtti tanácskozáson minden ellenzéki szövetséges képviselői megjelentek. A PM egyik tagja ugyanakkor arról beszélt a hvg.hu-nak, hogy szerinte „az MSZP tele van még hasonló taposóaknákkal, amiket a kormánypárti sajtó a következő hetekben nyilván egyenként fog majd felrobbantani”.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!