szerző:
MTI

Formai okokból nem engedte át az NVI a Jobbik-elnök kezdeményezését a termőföld-tulajdonlás feltételeire vonatkozó népszavazásról. A Jobbik népszavazás útján módosíttatta volna az uniós csatlakozási szerződést "a termőföld védelme" érdekében.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke elutasította a Jobbik népszavazási kezdeményezését, amelyet a termőföld védelme érdekében nyújtott be Vona Gábor, a párt elnöke. Pálffy Ilona azért döntött úgy, hogy nem terjeszti a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elé a kezdeményezést, mert azt nem a jogszabályban előírt módon nyújtották be.

Vona Gábor február 6-án a következő kérdést nyújtotta be az NVI-hez: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés olyan határozatot fogadjon el, amelyben felkéri a Kormányt uniós csatlakozási szerződésünk módosításának kezdeményezésére annak érdekében, hogy a magyar termőföld tulajdonjogát a magyar állam, az önkormányzatok és az egyházak kivételével csak belföldi magyar állampolgárok szerezhessék meg?"

Vona Gábor - miként a kérdést elutasító határozatban olvasható - az aláírásgyűjtő ív mintapéldányát is csatolta, 29 támogató választópolgár adatait és aláírását tartalmazó dokumentummal együtt.

Az NVI elnöke határozatában megállapította: a szervező által hitelesítésre benyújtott aláírásgyűjtő ív és a szervező által gyűjtött 29 választópolgár aláírásával ellátott úgynevezett "támogató aláírásgyűjtő ívek" között számos tartalmi eltérés állapítható meg, a támogató ívekről hiányzik az NVI elnökének záradékolási rovata, tovább nem találhatók meg rajta az aláírásgyűjtő polgár adatai és aláírása sem.

A jogszabály szerint ugyanakkor a támogató aláírásokat a hitelesítésre benyújtott aláírásgyűjtő ívvel megegyező, annak egy-egy példányán kell összegyűjteni.

A határozatban Pálffy Ilona azt írta: a szervező által az aláírásgyűjtő ív mellékleteként benyújtott, külön dokumentumokként megszerkesztett táblázat formájában leadott választópolgári aláírások nem felelnek meg a jogszabályban meghatározott formai követelményeknek, mivel azokat nem a meghatározott aláírásgyűjtő ív mintapéldányán nyújtották be.

Nem terjesztik a bizottság elé

Az aláírásgyűjtő ívet ezért az NVI elnöke elutasította és a kérdést nem terjeszti az NVB elé. Az elutasítási jogkört az új (január 18., az országgyűlési választás kiírása óta hatályos) népszavazási törvény tette lehetővé számára.

A határozat ellen jogorvoslatnak nincs helye, de a kérdést a szervezők ismételten benyújthatják.

Az új jogszabályok szerint a népszavazási kezdeményezéseket - a szervezőkkel együtt - legalább húsz (de legfeljebb harminc) másik választópolgárnak kell támogatnia aláírásával. Az NVI-nek ellenőriznie kell, hogy az aláíróknak van-e választójoguk, valamint azt is, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hivatala adatvédelmi nyilvántartásba vette-e a kezdeményezést.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!