szerző:
hvg.hu

A madarakhoz hasonlóan közösen szállnak fel, de a repülésükről mégis saját döntéseket hoznak azok a magyar kutatók által készített kis drónok, amelyekről most egy videó is megjelent – írta a Nature magazin.

Akár a galambok, csoportosan emelkednek a levegőbe és koordinált mozgást végeznek, de repülési pályájukat központi irányítás nélkül, GPS-jelzések alapján külön számítják ki, és azt egymással meg is osztják azok a kis drónok, amelyeknek a repüléséről most egy videó is megjelent – közölte a Nature. A videót a National Geographic is közzétette.

A négy rotorjuk miatt quadkopternek is nevezett kis gépeket magyar kutatók készítették, akik Vicsek Tamás, az ELTE Fizikai Intézetének egyetemi tanára irányításával a Collmot elnevezésű kutatásban vesznek részt. A Nature által idézett egyik princetoni professzor szerint ez az első szabadtéri demonstrációja annak, hogy a biológia által inspirált szabályokat közösen mozgó robotrajokra alkalmazták.

A videó egy hosszabb, 12 perces dokumentumfilm ízelítője, amely a Vicsek Tamás által vezetett kutatást részletesebben is bemutatja.