szerző:
MTI

Egy nap alatt száz jelöltet vettek nyilvántartásba a választási bizottságok az áprilisi országgyűlési választásra, szerda este 7 órakor 1386 nyilvántartásba vett jelöltet tartott nyilván a Nemzeti Választási Iroda (NVI) internetes tájékoztató oldala.

Az NVI-nél 1993 jelöltet tartanak nyilván bejelentettként, ennyi jelölt adta le ajánlásait, nyilvántartásba vételükről vagy már döntött az illetékes választási bizottság, vagy még folyik ajánlásaik ellenőrzése. Hétfő este, a jelöltbejelentés határidejének lejárta után nem sokkal ez a szám 2300 volt, vagyis csaknem háromszáz jelölt nyilvántartásba vételét utasították el két nap alatt a bizottságok, és ezzel ők kikerültek a nyilvántartásból. 

Az NVI-nél hétfő este 915 volt a nyilvántartásba vett jelöltek száma, kedd este 1269, szerda este már 1386. Ez azt jelenti, a választási bizottságokban két nap alatt több mint 450 jelöltet vettek nyilvántartásba.    

A bizottságoknak három napjuk van az ajánlások ellenőrzésére és a jelöltek nyilvántartásba vételére, a hétfőn bejelentett jelöltekről legkésőbb csütörtökön dönteniük kell. Ez azt jelenti, egy nap alatt 600 jelölt ajánlását kell még ellenőrizniük. Mind a 106 választókerületben nyilvántartásba vették a Fidesz-KDNP, az MSZP-Együtt-PM-DK-MLP szövetség és a Jobbik jelöltjét.    

A negyedik legtöbb, 100 nyilvántartásba vett jelöltje az LMP-nek van. A Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártjának 77, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösségnek 75, A Haza Nem Eladó Mozgalom Pártnak 61, a Seres Mária Szövetségeseinek 60, a Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppártnak 50 nyilvántartásba vett jelöltje van.    

Az NVI-nél a keddi határidőig 31 országos pártlistát és 13 országos nemzetiségi listát jelentettek be. Országos pártlistát az a jelölőszervezet állíthatott, amely kilenc megyében és a fővárosban legalább 27 egyéni jelöltet tudott állítani.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!