szerző:
MTI

A 18 pártot felsoroló szavazólap nem lesz olyan hosszú, mint korábban hitték, mert várhatóan két sorba rendezik a pártokat - mondta a Nemzeti Választási Bizottság elnöke.

Várhatóan két sorban szerepelnek majd a pártok a listás szavazólapokon - mondta Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke hétfőn.

Ez azt jelenti, hogy a listás szavazólap nem lesz olyan hosszú, "kígyószerű", ahogy korábban tervezték, de így is "nagyméretű" lesz. A 18 - immár jogerősen - nyilvántartásba vett párt az NVB által kisorsolt sorrendben követi majd egymást, soronként kilencen-kilencen.

Patyi András közölte azt is, a szavazólap adattartalmát, képét az NVB kedden fogadja el (ez az úgynevezett "imprimálás").

Az imprimáláshoz kapcsolódik az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP jelölőszervezetnek az NVB hétfői ülésén ismertetett bejelentése, amely szerint visszavonják a korábban benyújtott - a szavazólapon is szereplő - logót, és újat nyújtanak be. A testület az új embléma képét jegyzőkönyvi döntéssel egyhangúlag tudomásul vette.

Az MTI-nek átadott új embléma annyiban tér el a korábbitól, hogy azon az MSZP logója önmagában akkora helyet foglal el, mint a másik négy jelölőszervezeté együtt.

Patyi András az ülésen tájékoztatást adott arról is, hogy a testület eddig már tízszer több határozatot hozott, mint a jogelőd Országos Választási Bizottság a teljes 2010-es választási időszakban. A testület péntektől vasárnapig mintegy 300 ügyben hozott másodfokú határozatot.

Az NVB közölte azt is, hogy a 13 nemzetiségi lista is jogerőre emelkedett. Ez azt jelenti, hogy valamennyi magyarországi nemzetiségnek lesz szószólója az új Országgyűlésben, ha nemzetiségenként legalább egy választópolgár érvényes szavazatot ad le a listájukra április 6-án.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!