szerző:
hvg.hu

A Kúria szerdai ítélete szerint a rendőrség mulasztás követett el annak a vizsgálatnak a során, amelyet az Index videósa elleni szélsőjobbos támadás és az elmaradt rendőri intézkedés miatt indítottak – közölte a Helsinki Bizottság jogvédő szervezet. A jelen lévő készenléti rendőrök semmit nem tettek az újságírók megvédéséért.

2013. október 23-án a Milla tüntetésén a fővárosi Ferenciek terén szélsőjobbos ellentüntetők kötöttek bele az Index.hu két munkatársába, Plankó Gergelybe és Szász Barnába, ám kollégáik hiába kérték a készenléti rendőröket, hogy intézkedjenek, semmit nem tettek az újságírók védelmében, és ezután az egyik szélsőjobbos tüntető fémlánccal körültekert ököllel arcon ütötte Szász Barnát, akinek eltörött az orra – idézi fel a történteket a Magyar Helsinki Bizottság szerdai közleménye.

A rendőrök ráadásul ezek után sem avatkoztak közbe, nem figyelmeztették a hőzöngőket, nem emelték ki, nem igazoltatták a feltételezett tettest, annak ellenérse sem, hogy egy másik fotóriporter felismerte őt, és szólt a rendőröknek, és nem oszlatták fel a be nem jelentett csődületet, miközben a rendezvény már mindenki számára nyilvánvalóan végleg elveszítette békés jellegét.

Szász Barna feljelentést tett, őt a helsinkisek képviselték. Egyúttal panaszt is benyújtottak a rendőrségen, amit a rendőrök első és másodfokon is elutasítottak. A rendőrség csakis a saját esetleges kötelezettségszegésükről nyilatkozó rendőrök vallomását fogadta el, miközben videó- és fényképfelvételek bizonyították vallomásuk ellenkezőjét, így például azt is, hogy több rendőr könnyedén is láthatta az esetet, mert a közelben állt.

Ezután decemberben a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság megsemmisítette a másodfokon eljáró országos rendőrfőkapitánynak a videós Szász Barna panaszát elutasító határozatát, és új eljárásra kötelezte a rendőrség elsőszámú vezetőjét. A rendőrség erre felülvizsgálati eljárást kezdeményezett, a Kúrián, amely részben helybenhagyta a korábbi bírósági döntést, és a panaszeljárás újbóli lefolytatására kötelezte a főkapitányt, mert az intézkedés elmaradásának körülményeiről elmulasztotta beszerezni bizonyítékokat és egyoldalúan fogadta el a rendőri állításokat. Másrészt viszont, a Kúria nem kötelezte a rendőri vezetést arra, hogy vizsgálja meg az oszlatás elmaradásának indokait is, mivel a bírói tanács szerint az eredeti írásbeli panaszban nem volt benne arra vonatkozó kifejezett kérelem. A Helsinki ügyvédje, Fazekas Tamás szerint viszont a panasz a rendőri intézkedés elmaradása miatt született, és abba beleértendő az oszlatás elmaradása is. "Megvárjuk az ítélet írásos indoklását, aztán döntjük el, a strasbourgi Emberi Jogok Európai bíróságához fordulunk-e” – mondta Fazekas Tamás.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!