szerző:
MTI

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) szakértői vasárnap délelőtt felkerestek egy szavazókört a főváros XIV. kerületében, ahol úgy nyilatkoztak az újságíróknak, hogy elégedettek az eddig látottakkal.

Az EBESZ néhány munkatársa a Szent István Gimnáziumban kialakított egyik szavazókört kereste fel. Adao Silva, az EBESZ megfigyelői küldöttség rövidtávú megfigyelési missziójának különleges koordinátora, portugál parlamenti képviselő elmondta: elégedettek azzal, amit eddig láttak a választás napján, mindent rendben találtak, de még korai lenne végleges véleményt mondani a szavazás lebonyolításáról. Az EBESZ megfigyelői hétfő délután sajtótájékoztatón számolnak be tapasztalataikról - közölte.

A szakértő kiemelte: a megfigyelők jól ismerik a választási eljárást, és tisztában vannak a magyarországi helyzettel. Az elmúlt napokban sokakkal konzultáltak a voksolásról, így politikai pártok tagjaival, a média és a civil szféra képviselőivel - mondta.

Adao Silva közölte: a szavazókör meglátogatásakor a választás lebonyolítását ellenőrizték, és mindent rendben találtak.
Jennifer Hilton, az EBESZ parlamenti közgyűlése megfigyelési missziójának vezetője, brit parlamenti képviselő hangsúlyozta: a szervezet szakértői több szavazókört is felkeresnek az országban, hogy átfogó képet kapjanak arról, mi történik a választás napján. Eddig minden megfelelően zajlik, de a napból még sok idő van hátra - tette hozzá.

A Nemzeti Választási Iroda honlapján közzétett lista alapján az EBESZ 79 munkatársa regisztrált nemzetközi megfigyelőként az országgyűlési választásra.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!