szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az Európai Bizottság szerint nem fagyasztották be a magyar pénzeket, csak pár kérdést szeretnének tisztázni, bár amíg ez nem történik meg, addig valóban ne forduljunk hozzájuk pénzért.

Baj van: Brüsszel minden Magyarországnak járó pénzt befagyasztott címmel jelent meg hír hétfőn délelőtt a 444.hu-n a magyar uniós pályázati rendszer átalakításáról, a lap egy, az Európai Bizottságtól érkezett nem hivatalos levélre hivatkozva azt írja, a bizottság komolyan kifogásolja az április 1-el átalakított magyar intézményrendszert (a korábbi Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget gyakorlatilag szétdarabolták, és az Operatív Programokat lebonyolító igazgatóságok a profiljuknak megfelelő minisztériumokhoz csatolták), és amíg nem győződik meg a rendszer működéséről, addig semmilyen kifizetést nem teljesítenek.

A hvg.hu ugyanakkor több forrásból is úgy értesült, a helyzet némileg más: egy brüsszeli forrásunk, aki ismeri a levél tartalmát, azt mondta, arról van szó, hogy a bizottság minden esetben átvizsgálja az adott tagország uniós pályázatait kezelő intézményrendszerének működését, amikor azt átszervezik. A levélben szó szerint az áll, hogy Brüsszelben „további tisztázó információkat várnak a rendszer működésével kapcsolatban”, de ez forrásunk szerint „gyakorlatilag egy rutineljárás, minden esetben elvégzik, amikor valahol valamilyen átszervezés van”, és nem jelenti a pénzek felfüggesztését.

Shirin Wheeler bizottsági szóvivő a hírre úgy reagált, hogy nem függesztették fel a kifizetéseket, levelet valóban küldtek, mert vannak kétségeik az átszervezéssel kapcsolatban, de folyamatos párbeszédben állnak a magyar kormánnyal. "A bizottság által küldött levelet nem lehet a kifizetések megszakításáról szóló levélként értelmezni" - szögezte le Wheeler. Azt is hozzátette viszont, hogy a magyar választ még azelőtt várják, hogy magyar részről újabb kifizetési igénnyel fordulnának az Európai Bizottsághoz.

A brüsszeli szóvivő szerint "meglehetősen alapvető változtatások" történtek az úgynevezett kohéziós (felzárkóztatási) alapok magyarországi kezelésében és arra kérték a magyar hatóságokat, hogy adjanak biztosítékokat arra, hogy az EU-befektetések irányítási és ellenőrzési rendszere megfelelően működik, és elégséges a befektetések működtetéséhez az adminisztratív kapacitás. Erre azért van szükség, tette hozzá, hogy elkerüljék az alapokat, illetve az adófizetők pénzügyi érdekeit érintő kockázatokat, és mindenekelőtt biztosítsák azt, hogy a magyar polgárok számára teljes mértékben, hatékonyan és korrekt módon hasznosuljanak a támogatási pénzek.

Kormányzati forrásból szintén úgy értesültünk, hogy nem függesztettek fel magyarországi kifizetéseket, a délután folyamán Csepreghy Nándor, fejlesztéspolitikáért felelős helyettes államtitkár ad bővebb tájékoztatást az ügyben.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!