szerző:
hvg.hu

Az embernek fel kell emelni a hangját a bűnbakképzés és bárminemű megkülönböztetés ellen - hangsúlyozta a hvg.hu-nak Alföldi Róbert rendező, színész, amikor arról kérdeztük, hogy miért vett részt, idén először a Bupadest Pride felvonuláson. Elmondta azt is, hogy bár rosszul érzi magát 2014-ben Magyarországon, de ez a hazája, úgyhogy itt szeretne boldogulni.Videó.

Árvai Péter, a Prezi alapítója a valaha megrendezett legsikeresebb és legboldogabb Pride-nak nevezte a tegnap megtartott felvonulást. Az egy éve indított nyitottakvagyunk.hu kezdeményezéshez már több mint 730-an csatlakoztak. Az erősödő rasszizmus, a kirekesztés és a megosztottság elleni fellépésként ment ki a Pride-ra - szintén első alkalommal -  Jordán Tamás, a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója is.

A hvg.hu beszámolt arról, hogy a Pride-on több ezren gyűlhettek össze az Alkotmány utcánál. Közöttük fedezte fel Fodor Gábort kollégánk, valamint Lendvai Ildikót, és Juhász Pétert. Egyébként a felvonulok között volt az MSZP is, szivárványos lufikkal. Látni lehet az Együtt, a PM és a Liberálisok zászlóit. Sőt egy Fidesz-tábla is felbukkant a tömegben. Jelen volt Lang Györgyi is, valamint a politológus Lakner Zoltán, aki a Pride fesztivált megnyitotta, és egyben coming outolt.

Egy magát családvédőnek nevező Facebook-csoport is békés demonstrációt hirdetett a helyszínre, közülük többen megpróbáltak csatlakozni a melegekhez, vagy legalábbis közöttük demonstrálni, de a rendőrök nem engedték át őket a kettős kordonon. Megjelent ellentüntetni az érpataki polgármester.

A Hősök terénél ellentüntetők áttörték a kordont, mintegy 15-20 ember szitkozódva a tömegbe rohant, de a rendőrök pillanatok alatt visszaszorították őket, és visszaállították a kordont.

A Városligetben beszédet tartott Ulrike Lunacek, az Európai Parlament (EP) alelnöke beszédében hangsúlyozta, hogy az emberi jogok szexuális orientációtól függetlenül, mindenkit megilletnek Európában. Azt is mondta, hogy rendkívül fontos, hogy a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) közösség tagjaib közül egyre többen felvállalják identitását, mert a félelem rossz tanácsadó

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!