szerző:
hvg.hu

A Fidesz és Hoppál Péter volt szóvivő megsértette a Magyar Helsinki Bizottság jóhírnévhez való jogát – ezt mondta ki a Fővárosi Törvényszék a hétfőn kihirdetett nem jogerős ítéletben. Hoppál tavaly augusztusban „álcivil” szervezetnek nevezte a Magyar Helsinki Bizottságot, amelyért bocsánatot kell majd kiérniük, ha jogerős lesz az ítélet.

Hoppál Péter tavaly augusztus 17-én a Fidesz szóvivőjeként egy sajtótájékoztatón egyebek mellett azt állította: a Helsinki Bizottság is egyike az amerikai pénzen kitartott „álcivil” szervezeteknek, amelyek megrendelésre járatják le az országot és a kormányt.

A Fidesz akkori szóvivőjét egy újságíró arra kérte, hogy említsen az állításához konkrét szervezeteket. Hoppál ekkor sorolta az „álcivil” szervezetek közé a Magyar Helsinki Bizottságot is.

A civil szervezet bocsánatkérésre szólította fel a politikust, aki ezt nem tette meg. Ezután fordultak bírósághoz, és kérték annak kimondását, hogy a párt, illetve a szóvivője megsértette a szervezet jóhírnévhez való jogát, amikor hamis tényeket állított róla.

A hétfői tárgyaláson az alperesek ügyvédje érdemi ellenkérelmet tulajdonképpen nem terjesztett elő. A Fidesszel kapcsolatban annyit mondott, hogy a párt sajtósai megfelelően előkészítették az anyagot, a Hoppál eredeti szövegében nem neveztek meg konkrét szervezeteket, és a szóvivő csak újságírói „provokációra” olvasott fel néhány nevet az előtte található listáról.

Érdemi védekezés hiányában a bíró szinte teljes mértékben helyt adott a keresetnek, megállapította, hogy a sérelmezett kijelentések jogsértők, mivel olyan tényállítást tettek az alperesek, amelyek alkalmasak a negatív társadalmi értékítélet kialakítására – olvasható a Magyar Helsinki Bizottság közleményében.

Arra kötelezte az alpereseket, hogy a Magyar Nemzetben és a Népszabadságban fejezzék ki a sajnálkozásukat, a Fideszt pedig még arra is, hogy ugyanezt a fidesz.hu-n is tegye meg. A Fővárosi Törvényszék ítélete nem jogerős.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!