szerző:
MTI

155 beteget láttak el a honvédkórházban a Sziget Fesztivál idején. A betegek többségét néhány óra után elengedték, de voltak súlyosabb esetek is: méhen kívüli terhesség, műtétet igénylő törések, tályogok, alkohol- és drogtúladagolás. A betegek közül 39 volt magyar, 40 pedig holland.

A Sziget Fesztivál ideje alatt 155 beteget láttak el a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Sürgősségi Betegellátó Centrumában - közölte az intézmény hétfőn. Hozzátették: még a záróestét követő reggelen is voltak "szigetlakók", akik intézményükben búcsúztatták a bulizással töltött hetet.

Közleményük szerint a betegek több mint 90 százalékát a kórházi ellátás és néhány órás megfigyelés után elengedték, de volt néhány súlyosabb eset is, mint például méhen kívüli terhesség, műtétet igénylő törések, tályogok, alkohol- és drogtúladagolás. 

A legfiatalabb ellátott fesztiválozó 1998-ban, míg a legidősebb 1972-ben született. A kórház egyúttal azt is alátámasztotta, hogy a budapesti Sziget "igazi európai fesztivál", ugyanis - mint írták - a 155 beteg között "csupán" 39 volt magyar, a hollandok közül 40-en kerültek a honvédkórházba, a legtávolabbi beteg Új-Zélandról érkezett.

Biztosítás nélkülieket is elláttak

Kitértek arra is, hogy a Sziget Fesztivál közönségének azon része, aki kórházi ellátásra szorult, sok esetben érvénytelen biztosítással rendelkezett, vagy nem volt nála a biztosítást igazoló kártyája. Ebben az esetben a kórház kizárólag az életmentő ellátásokra lenne jogosult - emelték ki, hozzátéve: "természetesen emberiességi megfontolásokból" mind a 155 beteget ellátták. Tették ezt annak ellenére, hogy az előző években hasonló módon megjelent betegek ellátásának költségét a mai napig nem kapta meg az intézmény - olvasható a közleményben.

A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ többször kezdeményezte a Sziget Fesztivál vezetőinél, hogy más tömegrendezvényekhez hasonlóan ők is kössenek megállapodást velük, melynek keretében azon betegek is ellátást kaphatnak, akiknél nincs ott a biztosítást igazoló kártya - jegyezte meg a kórház, hozzátéve: remélik, "a jövő évben ennek a megállapodásnak a megkötését már a Sziget Fesztivál anyagi helyzete nem fogja megakadályozni".

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!