szerző:
MTI

155 beteget láttak el a honvédkórházban a Sziget Fesztivál idején. A betegek többségét néhány óra után elengedték, de voltak súlyosabb esetek is: méhen kívüli terhesség, műtétet igénylő törések, tályogok, alkohol- és drogtúladagolás. A betegek közül 39 volt magyar, 40 pedig holland.

A Sziget Fesztivál ideje alatt 155 beteget láttak el a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Sürgősségi Betegellátó Centrumában - közölte az intézmény hétfőn. Hozzátették: még a záróestét követő reggelen is voltak "szigetlakók", akik intézményükben búcsúztatták a bulizással töltött hetet.

Közleményük szerint a betegek több mint 90 százalékát a kórházi ellátás és néhány órás megfigyelés után elengedték, de volt néhány súlyosabb eset is, mint például méhen kívüli terhesség, műtétet igénylő törések, tályogok, alkohol- és drogtúladagolás. 

A legfiatalabb ellátott fesztiválozó 1998-ban, míg a legidősebb 1972-ben született. A kórház egyúttal azt is alátámasztotta, hogy a budapesti Sziget "igazi európai fesztivál", ugyanis - mint írták - a 155 beteg között "csupán" 39 volt magyar, a hollandok közül 40-en kerültek a honvédkórházba, a legtávolabbi beteg Új-Zélandról érkezett.

Biztosítás nélkülieket is elláttak

Kitértek arra is, hogy a Sziget Fesztivál közönségének azon része, aki kórházi ellátásra szorult, sok esetben érvénytelen biztosítással rendelkezett, vagy nem volt nála a biztosítást igazoló kártyája. Ebben az esetben a kórház kizárólag az életmentő ellátásokra lenne jogosult - emelték ki, hozzátéve: "természetesen emberiességi megfontolásokból" mind a 155 beteget ellátták. Tették ezt annak ellenére, hogy az előző években hasonló módon megjelent betegek ellátásának költségét a mai napig nem kapta meg az intézmény - olvasható a közleményben.

A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ többször kezdeményezte a Sziget Fesztivál vezetőinél, hogy más tömegrendezvényekhez hasonlóan ők is kössenek megállapodást velük, melynek keretében azon betegek is ellátást kaphatnak, akiknél nincs ott a biztosítást igazoló kártya - jegyezte meg a kórház, hozzátéve: remélik, "a jövő évben ennek a megállapodásnak a megkötését már a Sziget Fesztivál anyagi helyzete nem fogja megakadályozni".

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!