szerző:
hvg.hu

Több millió lőszert adományoz Magyarország az iszlamisták ellen küzdő Iraknak - derül ki a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatból.

A kormány az ország NATO-tagságából eredő segítségnyújtás érdekében több millió lőszert ajándékoz az iraki kormánynak - olvasható a kormányhatározatban. 

Ezek közé tartozik többek között négymillió darab 7,62 x 39 milliméteres normál, illetve fényjelzős töltény, 1,7 millió páncéltörő-gyújtó, fényjelzős és belövő-gyújtó töltény, több mint 15 ezer világító aknalőszer, 30 ezer darab páncéltörő-gyújtó és páncéltörő-gyújtó-fényjelzős töltény és ötezer PG-7V kumulatív páncéltörő lőszer.

A csomagban található még 31 tarack lőszer, 34 rádiózavaró lőszer és 36 repesz aknalőszer is, utóbbiak gyújtó nélkül. De adunk még 9 darab ágyúlőszert is, némelyiket gyújtóval, némelyiket anélkül. A lövedékek jelenleg a Honvédelmi Minisztérium vagyonkezelésében állnak.

A kormányhatározat szerint a magyar hozzájárulás átadását és átvételét Hende Csaba honvédelmi miniszternek kell megszerveznie, aki még csak most veheti fel a kapcsolatot a kijelölt átvevővel.

A magyar részről felajánlott lőszerek valós támogatást jelentenek, a Magyar Honvédség harckészültségét pedig nem befolyásolják - írta később kiadott közleményében a Honvédelmi Minisztérium.

Azt írták, az Iszlám Állam terrorszervezet térnyerése Irakban már a keresztény közösségeket és más kisebbségek létét fenyegeti, a szélsőséges szervezet előretörése pedig aláássa a teljes régió biztonságát. A NATO és az EU tagállamai ezért segítséget kívánnak nyújtani Irak kormányának és a Kurd Autonóm Régiónak Irak egysége, szuverenitása és területi integritása érdekében - tette hozzá a tárca.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!