szerző:
hvg.hu

Nemzeti jelkép megsértésének gyanúja miatt indult eljárás egy berlini magyar grafikus ellen, mert egyik pólóján Darth Vader viseli a koronát.

Egy Berlinben, Barcelonában és Budapesten élő grafikus olyan pólót készített, amelyen Darth Vader fején a magyar korona látható, a feliratán pedig a Csillagok háborúja kezdősorait idézve az olvasható, hogy egy "Nem is olyan messzi galaxis" ("Not so far away galaxy"). Emiatt Sneider Tamás és Szilágyi György jobbikos képviselők nyújtottak be egy írásbeli kérdést Pintér Sándor belügyminiszternek, amelyben azt kérdezték, hogy meddig lehet még "büntetlenül gyalázni a Szent Koronát".

A két jobbikos képviselő kérdéséhez mellékelte egy webáruház kinyomtatott oldalát is, ahol 12,20 euróért lehet megrendelni a Darth Vader-es pólót, de kifogásolják azt is, hogy a Váci utcában vörös csillagos pólókat és sapkákat is árulnak.

Pintér Sándor a válaszában közölte, a rendőrség minden ügyet kivizsgál, ahol a nemzeti jelképek megsértésének gyanúja felmerül, az adott ügyben pedig a VIII. kerületi rendőrkapitányság fokozott ügyészi felügyelet mellett nemzeti jelkép megsértésének vétsége megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást.

©