szerző:

További részleteket tárt fel a Fidesz hátországában zajló háborúról a Magyar Narancs. A hetilap szerint annyira eldurvult a vita a miniszterelnök-pártelnök és régi barátja, Simicska Lajos között, hogy a fideszes gazdasági hátország feje már nem is reagál Orbán Viktor üzeneteire.

Mivel az 1980-as években szoros szövetséget kötött egykori barátok viszonya megromlott, Lázár János próbál közvetíteni közöttük, ám eddig ő sem járt sikerrel, állítólag Simicska dühében olyanokat mondott, hogy Orbánt ő emelte fel, de ha a helyzet úgy hozza, ő is „tiporhatja el”.

A hvg.hu a múlt héten írta meg, hogy a Simicska visszaszorítására tett, a választások után indult kormányzati kísérletek mögött maga a miniszterelnök áll. Mindenki más csak azért mer szembeszegülni az egykori pártpénztárnokkal, az 1993 és 2014 között óriási cégbirodalmat felépítő milliárdos vállalkozóval, mert Orbán elengedte a kezét, vagy akár személyesen a kormányfőtől kapott felhatalmazást a hátországi vállalkozók támadására.

Azok a régi szép idők
©

Mint írtuk, a miniszterelnök – akit szövetségesei is győzködnek, hogy szorítsa vissza egykori kollégiumi szobatársát – úgy látja, Simicska túl nagyra nőtt, és „árnyékot vet” a többi „nemzeti tőkésre”, akiknek viszont az új gazdaságpolitikában főszerepet szán. Így sokkal inkább a politikai irányról folyik a vita a kormányfő és Simicska Lajos között, mintsem a pénzekről, az állami támogatások megvonása ennek a háborúnak az eszköze és nem a kiváltó oka.

A Magyar Narancs is hasonló következtetésekre jutott, és a konfliktusról a következő részleteket tudta meg:

  • Orbán és Simicska 2010-ben még olyan jóban volt, hogy Simicska a kormányalakításkor Felcsúton beszélte meg a miniszterelnökkel a miniszterek kinevezését. A hvg.hu-nak korábban kormányzati források arról beszéltek, Orbán már 2012-2013 fordulóján eldöntötte, hogy visszaszorítja a hátország fejét egy újabb választási győzelem után, de sokáig hagyta Simicskát tovább terjeszkedni, mert hálás volt az egykori pártpénztárnok pártnak tett szolgálataiért és úgy vélte, „Lajost ki kell fizetni”.
  • A hetilap szerint Simicska nem nézi jó szemmel, hogy Orbán túl szorosra fűzte a kapcsolatokat az oroszokkal. Bosszankodott, hogy kihagyták a Mol egyik leányvállalatának, a MET-nek az olcsó gázzal kapcsolatos ügyletéből. De szintén nem örült, hogy a paksi beruházásból is kihagynák állítólag.
  • Simicska üzlettársa, a Közgép vezére, Nyerges Zsolt dühös volt, hogy a felcsúti stadion építésénél Orbán barátja, Mészáros Lőrinc nem fizette időben a számlákat. Orbán ezen kiakadt.
  • A miniszterek, államtitkárok viszont azért voltak bosszúsak, és panaszolták be Nyergest és Simicskát, mert fölényesen viselkedtek velük, előszobáztatták őket.

A hvg.hu cikksorozatban foglalkozott a Fideszben és a párt hátországában kirobbant vitákkal.

Az első részben annak jártunk utána, milyen tervet dolgozott ki Orbán Simicska leléptetésére.

A második rész Orbán és Kövér nézeteltéréseiről szólt. Ennek egyik kiváltó oka Habony Árpád miniszterelnök főtanácsadó megerősödése, a Századvég átalakítása, mely Kövér évtizedek óta betöltött „főideológusi” posztját gyengíti. A cikkben szó van arról is, hogy Habony feltörése még Lázár helyzetét is megrendítette.

A harmadik rész pedig arról számol be, az állandósult konfliktusok hogyan bénították le a kormányzati apparátust, az egyes kormányzati vezetők hogyan futnak versenyt Orbán kegyeiért.

Érdekesnek találta cikkünket? Értékelje!
Köszönjük!