szerző:
hvg.hu

A korrupció elleni eredményesebb fellépés érdekében külön szervezetet állítanak fel a Nemzeti Védelmi Szolgálaton (NVSZ) belül – tudta meg a hvg.hu. Az új szervezeti egység elemző-értékelő munkát végez, a konkrét eljárásokkal kapcsolatos vizsgálódás az NVSZ feladata lesz.

Évek óta tervezték, de eddig halogatták egy olyan szervezet felállítását, amely felveszi a harcot a korrupcióval, 2012 őszéig a közigazgatási helyettes államtitkár feladata volt az állami szervek korrupció elleni tevékenységének stratégiai koordinációjának ellátása. A helyettes államtitkár menesztése után ez a terület gazda nélkül maradt.

Mostanáig, ugyanis a korrupciomegelozes.kormany.hu oldalon nem rég tették közzé, hogy a korrupcióellenes tevékenységgel összefüggő kormányzati feladatokat a belügyminiszter hangolja össze, és azt a Nemzeti Védelmi Szolgálat útján látja el. A hvg.hu az új szervezeti egység létrehozásával kapcsolatban megkereste a Belügyminisztériumot, ahonnan azt a választ adták, hogy az NVSZ feladatainak bővülésével kapcsolatos előterjesztést a szolgálat főigazgatója elkészítette, és felterjesztette a belügyminiszternek, aki a döntést meghozza. Ezt megelőzően a tárca nem ad részletes tájékoztatást – tették hozzá.

Az NVSZ által figyelt szervek
A 2011. január 1-jével megalakult, ötszáz fős NVSZ, és az annak részeként működő Közigazgatási Szervek Védelmi Szolgálata a korrupció ellen küzd, védelmi feladatokat végez. Kizárólagos hatáskörrel ellenőrzi a hivatásosok és az állományba jelentkezők kifogástalan életvitelét, és gondoskodik a megbízhatósági vizsgálatok lefolytatásáról. A KSZVSZ a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Katasztrófavédelem, illetve az önkormányzati tűzoltóságok állományának tagjait védi. Tavaly júliustól a védelmi szolgálat figyelme kiterjed a kormánytisztviselőkre is, így összességében 120 ezer fő tartozik az NVSZ felügyelete alá.

A hvg.hu úgy tudja, hogy a korrupcióellenes egység most októbertől kezdi el működését. Vezetője az NVSZ főigazgatójának, Bolcsik Zoltánnak lesz közvetlenül alárendelve. A szervezet – amelynek konkrét elnevezéséről sem döntöttek még – munkatársai nyomozásokat nem, csak értékelő-elemző munkát végeznek.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet alapján az egység többek között előkészíti a korrupció elleni kormányzati stratégiát, kidolgozza az annak megelőzésére szolgáló intézkedési tervet, elvégzi a korrupciós kockázatok felmérését, folyamatosan értékeli a korrupciós helyzetet. Korrupciógyanús ügyekkel kapcsolatos bejelentéseket ehhez a szervezethez is meg lehet tenni, de azokat megvizsgálni az NVSZ más egységei fogják.

A BM megkeresésünkre adott válaszában hangsúlyozta, hogy a szervezeti elem létrehozása „számos személyzeti, technikai, logisztikai feladat megoldását igényli, melyek ugyan részben a miniszteri döntés előkészítésével párhuzamosan folynak, de a miniszter végső döntése előtt nem hajthatóak végre.”

Három év alatt mintegy ötszáz bebuktatás

A Nemzeti Védelmi Szolgálatnak (NVSZ), azaz a Belügyminisztériumhoz tartozó szervek belső elhárításának a bűncselekményeket elkövető fegyveres dolgozókat kell lefülelnie: az NVSZ, mint a hvg.hu megtudta, 2011 és 2013 között 492 ember ellen tett büntetőfeljelentést. A három év legnagyobb ügyei között szerepelnek az éjszaka császárának tartott Vizoviczki László "rendőrei", az NNI-s és BRFK-s volt parancsnokok, valamint a nyelvvizsgacsalási botrány leleplezése.

hvg.hu Itthon

Mintegy ötszáz rendőrt buktatott le az NVSZ

Mintegy ötszáz rendvédelmi dolgozóval szemben tett feljelentést három év alatt az NVSZ – közölték a hvg.hu megkeresésére. A hivatali visszaélést vagy vesztegetést elkövetők mellett volt, aki ellen sikkasztás, csempészet, illetve embercsempészet, vagy jelentési kötelezettség elmulasztása miatt indult eljárás.