szerző:
MTI

Kötelező a választási kiadványokon, szórólapokon, plakátokon és sajtótermékeken feltüntetni az azokat kiadó jelölt vagy jelölőszervezet nevét, amelyik szervezet ezt nem teszi meg, az jogsértést követ el.

A szavazás napja előtti 50 napos kampányban a választási kiadványokat engedély és bejelentés nélkül lehet előállítani és terjeszteni, de azokon minden esetben szerepelnie kell az impresszumnak.

A választási eljárásról szóló törvény szerint választási plakátnak számít - tartalmának megfelelően - a falragasz, a felirat, a szórólap, a vetített kép, az embléma, annak méretétől és anyagától függetlenül.

A médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvény szerint a sajtótermékeken is fel kell tüntetni a szerkesztésre és kiadásra vonatkozó legfontosabb adatokat, így a kiadó nevét, székhelyét, a kiadásért, illetve a szerkesztésért felelős személy nevét.
A választási bizottságok elé kerülő ügyekben - az általános gyakorlat szerint - a testületek jogsértést állapítanak meg az impresszum hiánya miatt, és határozatban marasztalják el a kampányanyag készítőit. Ez azonban - mivel gyakran nehéz bizonyítani, ki az anyag készítője - a jogsértő megnevezése nélkül történik.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!