szerző:
MTI

A Bokros Lajos javára visszalépett politikusok már hivatalosan sem főpolgármester-jelöltek. A kiesett jelölteket a szavazólapokról is törölni kell, de mivel a főpolgármester-jelölti szavazólapokat még nem kezdte el kinyomtatni az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt., nem kell új szavazólapokat készíteni

Már hivatalosan sem főpolgármester-jelölt Falus Ferenc, a baloldali pártok jelöltje, és a függetlenként ajánlásokat gyűjtő Magyar György sem. A Fővárosi Választási Bizottság (FVB) csütörtöki ülésén - írásban benyújtott kérésükre - törölte a jelölteket a nyilvántartásból.

Falus Ferencet a testület törölte az Együtt - A korszakváltók Pártja és a Párbeszéd Magyarországért Párt kompenzációs listájáról is. A fővárosi kompenzációs listán ugyanis csak az szerepelhet, aki  főpolgármester- vagy polgármesterjelöltként indul az önkormányzati választáson.

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választására jogerősen nyilvántartásba vett jelöltek a szavazás megkezdéséig bármikor lemondhatnak az indulásról.

A választási eljárási törvény szerint a jelöltnek írásban kell lemondania a jelöltségről az őt nyilvántartásba vevő választási bizottságnál, ez a főpolgármester-jelöltek esetében az FVB.

Falus Ferenc és Magyar György hétfőn jelentette be, hogy nem indul a főpolgármester-választáson.

Az FVB csütörtöki ülésén határozattal döntött arról, hogy tudomásul veszi a jelöltségről való lemondást, egyúttal törölte a két jelöltet a nyilvántartásból.

A "kiesett" jelölteket a szavazólapokról is törölni kell, de mivel a főpolgármester-jelölti szavazólapokat még nem kezdte el kinyomtatni az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt., nem kell új szavazólapokat készíteni.