szerző:
hvg.hu

A hívástól számított 15 percen belül kéne megérkeznie a segítségnek, de egy most elkészült térképes alkalmazás szerint sokaknak várnia kell az orvosra. Ezen bárki megnézheti, mennyi idő alatt érne ki hozzá a mentő.

Bárki megnézheti a geoinformatikával foglalkozó Esri Magyarország térképes alkalmazásával, hogy mennyi idő alatt érne ki hozzá a mentő.

A térkép keresőjébe beírhatjuk a lakcímünket, amelyre rákeresve kiderül, hány perc alatt érne ki a mentő. A 3-15 perc közötti időt a térkép színekkel jelöli, minél pirosabb az eredmény, annál tovább tart a mentő útja.

©

A cég gyűjtéséből kiderül, hogy a teljes lakosság 14 százaléka, egész pontosan 1 millió 410 ezer 44 ember lakik negyedóránál távolabb egy-egy mentőállomástól. Oláh Attila ügyvezető szerint a térkép elkészítéséhez a mentőállomások helyét, egy, a közlekedési szabályokat is tartlamazó digitális utcatérképet, valamint egy lakossági demográfiai adatbázist és az Opten cégadatbázisát használták fel.

A mentőállomáson álló mentőautónak a segélyhívástól számított másfél-két perc kell az induláshoz, így alig 13 perce marad a sofőrnek, hogy a baj helyszínére érjen. „A kiérkezési időbe beleszámoltunk egy percet a segélyhívásra, egyet, amíg a mentő kihajt az állomásról és a csúcsidőben – hétköznap reggel 8-kor – a megkülönböztető jelzések használatával való haladást, figyelembe véve természetesen a KRESZ-szabályokat” – mondta az Esri Magyarország ügyvezetője.

A térképből kiderül, hogy komplett városok vannak negyedórán túli távolságra, így a 15 ezres Abonyban vagy a 11 ezres Lajosmizsén nagy türelemre van szükség. 898 olyan település van, amelyiken egy lakó sem számíthat 15 percen belül mentőautóra, ezeken összesen 743 ezren laknak.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője szerint a helyszínre érkezésre vonatkozóan nincs normaidő, nincs nemzetközi követelmény. Az elvárás az, hogy a lehető legkorábban érjen ki a segítség. Ugyanakkor az OMSZ már évtizedek óta használ hatékonyságának mérésére egy saját maga által választott vonatkoztatási rendszert, melynek alapja a 15 percen belüli helyszínre érkezés aránya. Ez az arány sok-sok éve, változatlanul 77-78 százalék.

Ha a cím pontos és van szabad mentőkapacitás, a beteg elérése a távolság és a forgalmi viszonyok függvénye – jegyezte meg Győrfi.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az OMSZ tavaly elkezdte az ország nagy részének lefedéséhez kapcsolódó fejlesztéseket, hogy legalább az ország kilencven százalékán joggal reménykedjenek az ottélők, 15 perc alatt odaér hozzájuk a segítség. A következő években e szerint 178 új mentőautót és 20 új, valamint 60 felújított mentőállomást adnak át.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!