szerző:
MLF

Nem lesz Békemenet, miután a fideszes vezetők megkérték a szervezőket, hogy most ne szervezkedjenek, mert nem akarnak konfrontálódni a netadóra érzékeny fiatal rétegekkel. Rogán Antal pedig ugyanekkor benyújtotta a netadóra vonatkozó módosító indítványát, és azt állítja, hogy ebből a kistelepülésekre vezetik majd be az internetet.

Külön kérte a Fidesz vezetősége a Békemenet szervezőit, ezen belül Bencsik Andrást, hogy a most tervezett kormány melletti tüntetést ne tartsák meg – értesült a hvg.hu egy kormányzati, és egy magas rangú fideszes forrásból. A kormánypárti politikus szerint a Békemenet szervezői belátóak voltak a kéréssel szemben. Lesz még alkalom, amikor valóban szükség lesz a békemenetesek támogatására, de ez most nem az – fogalmazott a magas rangú kormányzati forrás.

Ezzel a politikus arra utalt, hogy a Békemenetnek a jelenlegi diplomáciai helyzetben rossz üzenete lenne, és azt a benyomást keltené, hogy megrendült a miniszterelnök vagy a kabinet pozíciója. Márpedig forrásunk szerint egy hosszú és építkező tárgyalássorozatba akarnak kezdeni az amerikaiakkal, ahol a kormány nem akar olyan látszatot kelteni, hogy meggyengült a pozíciója.

©

Fideszes forrásunk ugyanakkor úgy vélekedett, hogy a három megnyert választás éppen elég erődemonstráció, az aktivistákat is kifárasztotta, ezért nincs szükség egy újabbra.

Ugyanakkor több fideszes politikus is arról beszélt a hvg.hu-nak, hogy az internetadó kommunikációját az első perctől elrontotta az NGM, ezzel magyarázták a vasárnapi tüntetést. A politikusok azt mondták, meglepte őket a résztvevők magas létszáma, többen minimum 30 ezerre becsülték a tüntetőket, és volt, aki úgy vélekedett, hogy a netadóval felbosszantottak egy olyan fiatal generációt, amely eddig egyáltalán nem foglalkozott politikával, így a kormány tevékenységéről sem volt eddig véleménye.

Magas rangú kormányzati forrásunk szerint a Békemenet mozgósítása azért is hibás döntés lenne, mert szembeállítaná a kormány melletti elkötelezett híveket ezzel a réteggel.

Rogán Antal frakcióvezető a hétfői sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy beterjesztette azt a módosító javaslatot, amely magánszemély-előfizetésenként 700 forintban, vállalkozók esetében 5000 forintban maximálná az adó mértékét, és a törvényben kikötik, hogy azt nem a fogyasztók, hanem a szolgáltatók fizetnék. Rogán szerint azért van szükség az internetadóra, mert a következő években, 2018-ig kormányzati és uniós támogatásból minden településre eljuttatnák a szélessávú netkapcsolatot, tehát a szolgáltatók előfizetői tábora állami támogatásból növekedne és szerinte ezzel együtt a cégek profitja is.

A Fidesz frakcióvezetője azt hangsúlyozta, hogy a négy legnagyobb távközlési cégnek tavaly 70 milliárd forint volt a profitja. Rogán szerint további pontosítások várhatók az adócsomagban november 18-ig, amikor szavaz az Országgyűlés, ami fideszes forrásaink szerint az internetadó további felpuhítását jelentheti majd. Rogán a tájékoztatón a további módosításokról nem kívánt további részletekbe bocsátkozni.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!