szerző:
hvg.hu

Lengyel Györgyi közigazgatási államtitkár fia lett az Emmi alá tartozó Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. jogi képviselője. Az államtitkár szobrász élettársa korábban úgy kapott jelentős állami megbízásokat az NKA-keret terhére, hogy közben az NKA vezetésében ül - írta az Index.

Lengyel Györgyi közigazgatási államtitkár fia lett a Emmi alá tartozó Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) új fő közbeszerzője - írta az Index. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának fennhatósága alá tartozó Kft.-nek 7 milliárdos vagyona van.

Lengyel Györgyi, a minisztérium államtitkára szerint ezzel nincsen semmi gond, mint ahogy azzal sem, hogy férje (Update: időközben kiderült, hogy nem a férje, és nem is jegyezték be az élettársi kapcsolatukat, de együtt élnek. Kligl Sándor egy 2010-es interjúban párjának nevezte Lengyel Györgyit)  - az utóbbi idők egyik leginkább futtatott állami szobrásza - tetemes állami megbízásokat kapott a tárca művészeti büdzséjéből.

Lengyel Györgyi
©

Pedig utóbbi történet állítólag a kormányon belül is sokak számára visszatetsző volt. Kligl Sándorra, Lengyel Györgyi párjára úgy zúdult rá a sok állami megrendelés - 23,5 millió forintot kapott köztéri szobrokra - a Nemzeti Kulturális Alapból (NKA), hogy közben az NKA vezetésében ül.

A család harmadik tagja, Kuczora Gergely ügyvéd, Lengyel Györgyi fia a MANK jogi képviselője lett, így a szervezet közbeszerzéseit is irányíthatja. A MANK több alkotóházat működtet országszerte, és hozzátartozik a megszüntetett Alkotóművészeti Közalapítvány vagyona, valamit 33 állami kulturális intézmény közös energiabeszerzése is. A MANK felügyelete közvetetten a közigazgatási államtitkár - jelenleg Lengyel Györgyi - feladata.

Az Emmi közigazgatási államtitkársága az Index értesülését úgy kommentálta, hogy állami cégeknél a jogi képviselő kiválasztása kizárólag az ügyvezető hatásköre, és ebben az esetben a MANK ügyvezetője több éve ismeri Lengyel Györgyi fiának szakami munkáját.

Lengyel Györgyit 2012. júliusban nevezte ki a köztársasági elnök az Emmi államtitkárává, korábban a Jázs-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatalt vezette kormánymegbízottként. Lengyel a a Fidesz Polgári Magyarországért Alapítvány igazgatója is volt.