szerző:
hvg.hu

Orbán Viktornak válaszolnia kell arra, hogy melyik a Fidesz igazi arca. Ezen kívül a devizahitelek forintosítása lesz napirenden.

1 2
Sorrend megfordítása

Rogán: igenis csökkennek a törlesztőrészletek

Rogán Antal is a devizahitelesekről beszélt, azt mondta, hogy több tízezerrel fog csökkenni a devizahitelesek törlesztője a forintosítás után. Mint mondta, jobban járnak a hitelesek, átlagosan 25 százalékkal lesz kevesebb a törlesztőrészlet.

MSZP: nem csoda, ha az ország tüntet

Tóbiás József szerint nem szabad csodálkozni, hogy ma az egész ország tüntet. A közfelháborodás jogos – mondta az MSZP elnöke. Mert nagy szerinte az elszegényedés, a korrupció, az emberek jogosan érzik, hogy a kormány nem foglalkozik az ügyükkel.

Kormány: Amit a szocik elvettek, azt a Fidesz visszaadta

Tállai András államtitkár összehasonlította az elmúltnyolcévet és a fideszes kormányzást. Míg a szocialisták többször emelték a rezsi árát, ezzel szemben a rezsicsökkentés eddig 350 milliárdot hagyott a családok zsebében.

De tovább sorolta még Tállai:

A szocik  a közszférátől elvették a 13. havi bért, a Fidesz viszont életpályamodellt adott, és emelte a béreket.

A szocik elvették a 13. havi nyugdíjat, a Fidesz visszaadta. (Itt Tállai nem említette meg a magánnyugdíjak államosítását).

A szocik belevitték a devizahitelbe az embereket, a Fidesz-kormány meg kivezette őket.

Az államtitkár szerint lehet, hogy az adók száma növekedett, de az adóterhelés nem.

Jobbik: ez a megszorítások büdzséje

A jobbikos Volner János is a költségvetést bírálta, ami a Jobbik szerint a megszorítások és az új adók költségvetése. Volner szerint 7 új adót kell majd a vállalkozásoknak fizetiük, egyre kevesebb jut majd a szegényekre, viszont a bürokráciát nem építik le.

A kormány is örül

Hogy ennyi gyerek születik, meg ennyien házasodnak.

A KDNP nagyon boldog

A KDNP-s Aradszki András a csonka családok, a házasságon kívül született gyerekek miatt aggódott. Szerinte ez csak a szocialista kormányok alatt volt jellemző, mert a mostani kormány rengeteget tett a családokért. Ez a kormány meg akarja állítani a népességfogyást, és "ezt a fiatalok észrevették" – mondta.

Példaként hozta fel, hogy februárban rengetegen házasodtak, 964-el többen idén, mint tavaly. Ráadásul több gyerek is született, főleg áprilisban.

Mindennek a KDNP nagyon örül, mert ez az ő politikájuk ereddménye. Legalábbis szerintük.

Meglepetések a forintosítási törvényben

Benyújtották a forintosításról szóló törvényjavaslatot. Eszerint a devizahitelek forintosítását 2015–2016 folyamán kell végrehajtaniuk a bankoknak, de már a jóval a forintosítás előtt, 2015 januártól rögzített árfolyamon kell megfizettetniük a devizaadósokkal a törlesztőrészleteket.

Répássy: A kormány milliókon segített

Répássy Róbert államtitkár szerint a forintosítás egy javaslatfolyamatba illeszkedik bele. Az első ilyen júniusban volt, amikor a Kúria döntését végrehajtotta az Országgyűlés. Ezután döntöttek a bankok elszámoltatásáról, majd meghatározták, milyenek a fair bankok.

Ez az intézkedéscsomag segít összesen 1,3 millió családon.

LMP: a kormány becsapta a devizahiteleseket

Az LMP-s Schmuck Erzsébet szerint a kormány becsapta a devizahiteleseket és a bankok oldalára állt. Mert olyan árfolyamon kötelezi az adósokat a forintosításra, amellyel bent ragadtak az emberek a devizahitel-csapdában. Mint mondta, ezzel tulajdonképpen többet kell majd visszafizetniük. "Ez rossz megoldás" – mondta, hozzátéve, hogy ezt a Fidesz is tudja.

Az LMP-s képviselő szerint ez nem megoldás, hanem a helyzet súlyosbítása. Szerinte inkább az LMP javaslatát kellett volna alapul venni, ami a problémát azonnal rendezte volna.

Ráadásul az MNB hatalmas hasznot húz ebből, amit az LMP erkölcstelennek tart.

Megint eltávolítják az uniós zászlókat

Kövér László kivitette az uniós zászlókat, amiket a szocialista képviselők vittek be. Kövér ezt azzal magyarázta, hogy ez a magyar parlament ülésterme.
1 2

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!