szerző:
hvg.hu

A temetkezési kultúrában új szokás van kialakulóban az agostyáni ökofaluban, ahol létrehozták az első magyar kegyeleti erdőt - írta a kemma.hu Komárom-Esztergom megyei híroldal a tatai önkormányzat oldalán megjelenteket idézve. Az üzemeltető szerint az újfajta szertartások olcsóbbak is a hagyományosaknál.

Magyarországon az első kegyeleti erdőt az agostyáni ökofaluban alakították ki, itt több hektáros területet biztosítotanak a temetésekre, szertartásokra - idézte a kemma.hu Czump Attila erdőüzemeltetőt, agrármérnököt.

Az üzemeltető szerint az elhunyt hamvait biológiai úton lebomló környezetbarát urnában egy erdei fa gyökérzónájában helyezik el, az elhunyt nevét pedig a fa törzsére helyezett időálló lapocskára írják fel. Ha a gyászolók azt szeretnék, a szertartás ugyanúgy is történhet, mint a hagyományos temetkezéseknél.

A környezettudatosabb országokban már régóta alkalmazzák ezt a temetkezést, ami az ősi magyar szokástól sem idegen - tette hozzá Czump Attila. Szerinte a kegyeleti erdő lényegében az örök körforgást szimbolizálja, megtestesíti mindazt, amire az ember vágyik, a békét, a nyugalmat, a harmóniát.

A hozzátartozók maguk választhatják ki, hogy melyik fa gyökerében kívánják elhunyt szeretteik hamvait elhelyezni. A temetkezések rendelkezésére bocsátott terület az Esterházy család idejében közbirtokossági erdő volt, rendkívül gazdag fafaj jellemzi, még 300 éves fák is találhatóak itt.

Az árak itt jóval kedvezőbbek, a búcsúztatás méltóságteljes és akár 99 évre is lehet rendelkezési jogot vásárolni - tették hozzá.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!