szerző:
hvg.hu

Komoly gondokat okoznak a hódok a Hanságban és a Szigetközben. A rágcsálók, amelyek 100 évre eltűntek Magyarországról, már a városokba is bemerészkednek, és a kertekbe bemászva kidöntik a gyümölcsfákat. Mivel védett állatok, természetes ellenségük pedig nincs, igen nehéz védekezni ellenük.

Több mint 100 évre eltűntek Magyarországról a hódok, a 15 évvel ezelőtti sikeres visszatelepítés óta azonban számuk az 1500-at is elérte. Az állomány több mint fele a Hanságban és a Szigetközben él.

Ma már a városokba is bemerészkednek, és életmódjukkal kárt is okoznak - hangzott el péntek este az RTL Klub Híradójában. Mivel továbbra is védettek, nem lehet védekezni ellenük, még a hódvárak lebontásához is engedély kell. A hódoknak ráadásul nincs természetes ellenségük.

A Híradónak Mosonmagyaróvár belvárosában élők nyilatkoztak, akik arra panaszkodtak, hogy a hódok bemennek a kertjükbe és elrágják a fákat, szétrágják a komposztálót. Egy családnál egy éjszaka alatt több barackfát is elpusztítottak, egy másik helyi lakos azt mondta, hogy "15 tuját szépen kiettek" a hódok.

A műsornak nyilatkozó hódkutató azt mondta, hogy az állatok kénytelenek az ember lakta helyekre is bemerészkedni, mert a legzavartalanabb területeket már elfoglalták előlük.

A Szigetközben sorban fekszenek a hódok által kidöntött fák, a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. adatai szerint tavaly csak ezen a területen 450 köbméter fát rágtak szét. Műszaki létesítményekben is okoznak kárt, például gátjaikkal eltorlaszolják a csatornákat a Hanságban, és aláássák a mezőgazdasági utakat.

Az állam a hódkárt nem téríti meg. 

 

 

 

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!