szerző:
Cs. B.

Hétfői nappal felmentését kérte Göbölös László, az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatója – értesült a hvg.hu. A Belügyminisztérium részéről sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánták az információt. Az, hogy Göbölös távozása esetén ki lehet a polgári titkosszolgálat új vezetője, nem tudni.

Két év után távozhat az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) - korábbi nevén Nemzetbiztonsági Hivatal - főigazgatói székéből Göbölös László, tudta meg a hvg.hu. Értesülésünk szerint március 2-val kérte felmentését a posztjáról. Távozásáról és annak okáról, az AH-t felügyelő Belügyminisztérium annyit reagált a hvg.hu megkeresésére, hogy folyamatban lévő személyzeti ügyről nem adnak tájékoztatást.

Göbölöst 2012. július 1-jével nevezte ki Pintér Sándor belügyminiszter előterjesztése alapján Orbán Viktor miniszterelnök. Elődjét, Balajti Lászlót 2011 decemberében mentették fel. Akkor a nemzetbiztonsági bizottsági meghallgatásán azt mondta: a szervezetnél nagyon sok olyan terület van, mint például a kémelhárítás, gazdaságbiztonság és értékelés-elemzés, ahol a feladatokat újjá kell építeni.

A hvg.hu értesülései szerint ezt a feladatot Göbölös nem tudta teljesíteni, ezért kell most távoznia: a hírek szerint a főigazgató nem magától adta be felmentési kérelmét, hanem jelezték neki, hogy tegye meg azt. Ezzel összecseng az a parlamenti nbemzetbiztonsági bizottsága környékéről származó információ, miszerint Göbölös Lászlót átmeneti vezetőnek gondolta Pintér Sándor, de aztán nem talált nála alkalmasabb embert a polgári titkosszolgálat irányítására.

Göbölös irányítása alatt vizsgálták felül egyébként az „őszödi beszéddel” kapcsolatosan készített jelentések minősítését, majd azok titkosítását megszüntetve anonimizált módon nyilvánosságra is hozták. Ugyanígy tették mindenki számára olvashatóvá a Portik Tamás és Laborc Sándor közötti találkozókon elhangzottak dokumentumait.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!