szerző:
hvg.hu

A Buda-Cashhez köthető DRB Bank bedőlése miatt nehéz helyzetbe jutott Igazgyöngy Alapítványnak az Emmi az eredetileg tervbe vett támogatásokon kívül nem kíván és nem is tud segíteni, mint írták, nem is feladatuk.

L. Ritók Nóra (aki a hvg.hu-n futó Nyomor széle című blog szerzője), a Berettyóújfalun hátrányos helyzetű gyermekeket segítő művészeti iskolát üzemeltető Igazgyöngy Alapítvány elnöke korábban bejelentette, hogy az évi 100 millió forintból gazdálkodó alapítvány is a Buda-Cash-botrány károsultjai között van, az alapítvány ugyanis Buda-Cashhez tartozó DBR Bankban vezette a számláját, de a bank pénzét zárolták.

L. Ritók Nóra azt mondta, az alapítványt akkor is 40 millió forint kár éri, ha megkapja a maximális 30 millió forintos kártalanítást az Országos Betétbiztosító Alaptól, a zárolt számlájukon lévő további 40 millió forint pedig az úgynevezett krízisalapjuk volt, amelyből a nehéz helyzetben lévő családokat segítették volna.

Az Igazgyöngy Alapítvány Matolcsy György jegybankelnöktől és Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől is segítséget kért az ügyben, Velez Árpád MSZP-s képviselő pedig éppen ezzel kapcsolatban intézett írásbeli kérdést Baloghoz, akinek nevében Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára válaszolt arra, hogy milyen segítséget tud nyújtani a kormány a bajba jutott alapítványnak és a hátrányos helyzetű településeken élőknek-

Rétvári válaszából kiderült: semmilyet, sőt, az államtitkár azt írta, az Igazgyöngy Alapítvány iskolájához hasonló magániskolák helyett szerinte a "tanulók érdeke", hogy olyan fenntartású intézményekben tanuljanak, amelyek mögött "stabil fenntartó", vagyis az állam, az önkormányzat, vagy egy stabil gazdálkodású szervezet áll.

A magán vagy alapítványi iskoláknál Rétvári szerint állandó veszélyforrás a gazdaság megrendülése, de mint írta,

ilyen válsághelyzetekben az államnak jogi értelemben véve nincs kötelezettsége egy nem állami szervezet működési zavarainak a kisimításában, az állami adóbevételek nem szolgálhatnak olyan célokat, hogy magánszemélyek, civil szervezetek gazdálkodási zavarai esetén állami forrásbevonás mellett azok gazdálkodását egyensúlyba hozzák. Még akkor sem, ha azok esetleg nevelési oktatási intézményt tartanak fenn.

Ez azt jelenti, hogy az állam nem akar segíteni az Igazgyöngy Alapítványon, Rétvári hozzátette, az államnak ott van felelőssége, hogy ilyen esetben a gyermekek, tanulók ellátását az állami fenntartású iskolákban megszervezze.

Mint írta, ezzel együtt az Emmi azt kérte a Magyar Államkincstártól, hogy az hívja fel a figyelmet arra, hogy adott esetben azonnal nyissanak másik biztonságos számlát, hogy a március 10-ig folyósítandó állami támogatásokhoz aztán hozzá tudjanak férni. Az Igazgyöngy Alapítványnak március 12-én ki is utalták az új számlaszámra a támogatást, a köznevelési szerződés értelmében pedig a kiegészítő támogatást is.

A minisztérium szerint az intézmény napi működése újra biztosíthatóvá vált, de "a tárcának most arra nincs sem jogi, sem költségvetési lehetősége, hogy rendkívüli költségvetési támogatást folyósítson ezen károsult szervezetek részére, és arra sem, hogy a Kormány és az Országos Betétbiztosítási Alap közreműködésével folyósításra kerülő támogatáson túl egyelőre más anyagi támogatást tudjon folyósítani".

Rétvári azért hozzátette, keresik annak lehetőségét, hogy mely keretek között tudnák segíteni a kialakult helyzetbe.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!