szerző:
hvg.hu

Megoldódni látszik az egy hónappal ezelőtti bankcsőd utáni krízishelyzet az Igazgyöngy Alapítványnál. Az Emmi segítséget ígért – ezt lapunknak meg is erősítette a minisztérium.

Az Igazgyöngy Alapítvány kártérítési ügye még nem zárult le, a bennragadt pénzük miatt segítséget kértek az Emberi Erőforrások Minisztériumától. Mint L. Ritók Nóta a Facebookon írja, Balog Zoltán személyesen tett ígéretet arra, hogy próbál segíteni. Az Emmi megpróbálja támogatásokból, pályázatokból a rendelkezésükre bocsátani a Buda Cash-botrány miatt a bedőlt számlavezető bankjukban bennragadt, civil és céges adományokból, illetve a szociális innovációkért kapott nemzetközi díjakból az évek során felépített kríziskezelésre szolgáló, valamint fejlesztési és biztonsági tartalékalapuk összegével megegyező pénzösszegeket.

Szerdán úgy tűnt, mintha megváltozott volna a humánminisztérium hozzáállása. Velez Árpád szocialista képviselő e témában feltett kérdésére ugyanis Rétvári Bence Emmi-államtitkár írásbeli válaszában még azt írta: „a magán vagy alapítványi fenntartású köznevelési intézmények esetében állandó veszélyforrás, hogy a gazdálkodás megrendülése ellehetetlenítheti a fenntartott intézmény működtetését. Ilyen válsághelyzetekben az államnak jogi értelemben véve nincs kötelezettsége egy nem állami szervezet működési zavarainak a kisimításában... Az államnak ott van felelőssége, hogy ilyen esetben a gyermekek, tanulók ellátását állami fenntartású intézményben megszervezze.” A tárca továbbá arra kérte a Magyar Államkincstárt, hogy az hívja fel a figyelmét az érintett intézményeknek, hogy nyissanak új számlát, amire az állami forrásokat utalhatják.

Rétvári írásbeli válaszában azt is leszögezi, hogy a tárcának most arra nincs sem jogi, sem költségvetési lehetősége, hogy rendkívüli költségvetési támogatást folyósítson ezen károsult szervezetek részére, és arra sem, hogy a kormány és az Országos Betétbiztosítási Alap közreműködésével folyósításra kerülő támogatáson túl egyelőre más anyagi támogatást tudjon folyósítani. Ugyanakkor azt is hozzátette: „Keressük annak lehetőségét, hogy mely keretek között tudnánk segíteni a kialakult helyzetben.”

E levél azonban az Emmi tájékoztatása szerint nem jelenti azt, hogy megváltozott volna a szándékuk. A hvg.hu-nak a tárca megerősítette, hogy az ígért segítséget megadják a berettyóújfalui iskolának, és a körülötte felépített példaértékű szociális modellnek.

Az egyik igazgyöngyös diák festménye
©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!