szerző:
MTI / hvg.hu

Az MSZP kikéri Tarsoly Csabának, a Quaestor elnök-vezérigazgatójának Orbán Viktor kormányfőnek küldött levelét, illetve a február 25-ei kormányülés szó szerinti jegyzőkönyvét és hangfelvételét - közölte Lukács Zoltán, az ellenzéki párt alelnöke.

A levél választ adhat arra, hogy történt-e bűncselekmény, bizonyíthatja a bennfentes információval való visszaélést - mondta az MSZP alelnöke.

Lukács Zoltán azt mondta, gyanújuk szerint megtörtént ez a bűncselekmény, de a bizonyítékok begyűjtése a hatóságok dolga. Várják, hogy mikor tartanak a Miniszterelnökségen, illetve a Külgazdasági és Külügyminisztériumban (KKM) házkutatást, hogy a levelet lefoglalják - tette hozzá.

A szocialista frakcióvezető-helyettes azt is firtatta, hogy ha a február 25-ei kormányülésen döntés született az állami pénzek kivételéről a brókercégektől, miért tartott a KKM-nek ezt a döntést majdnem két héttel később, március 9-én végrehajtani és miért csak a múlt héten kaptak a körlevelet a költségvetési szervek arról, hogy szüntessék meg ezeket a befektetéseiket.

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádióban azt mondta, olvasta a Tarsoly Csaba neki küldött levelét, amit a Quaestor-vezér azon a napon küldött, amikor az MNB-nél is bejelentést tett.

A levél a miniszterelnök arról szólt, hogy állami segítséget kérnek, és tárgyalni szeretnének a kormánnyal. A levelet közvetlenül Orbánnak jutatták el és ő az olvasása után egyeztetett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel. Arra a kérdésre, hogy a kockázatos befektetések kivonásáról szóló döntés már e levél megérkezése előtt megszületett-e, a miniszterelnök megismételte, az már jóval korábban megszületett.

Lukács Zoltán értékelése szerint Orbán Viktor a reggeli rádióinterjújában folytatta a két napja megkezdett beismerő vallomást és elmondta, hogy nem jó gazdái a közpénzeknek, mert rossz helyen, kockázatos vállalkozásoknál tartották azokat.

Az MSZP-s politikus azt is kérdezte, ki hozta meg ezt a befektetési döntést és ismét szorgalmazta, hogy a Magyar Nemzeti Bank felhalmozott profitjából hozzon létre egy kártalanítási alapot, amelyből minden kisbefektető minden fillérjét visszakapná.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!