szerző:
MTI

A roma ellenállás napja alkalmából beszélt a Nemzeti Színházban szombaton Balog Zoltán Emmi-miniszter, és beszédében bocsánatot kért azért a tavalyi nyilatkozatáért, amelyben azt állította, hogy romákat Magyarországról nem deportáltak.

Ünnepélyesen elnézést kért korábbi nyilatkozatáért szombaton Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter, amikor a roma ellenállás napján beszélt a Nemzeti Színházban. Balog még a beszéde elején megkövette azokat, akiket – mint fogalmazott – egy tavaly augusztusi interjújában a deportálásról, roma holokausztról mondott rossz mondataival megbántott.

A politikus tavaly a Kossuth rádiónak nyilatkozva arról beszélt, hogy Magyarországról nem, csak Ausztriából deportáltak romákat. "Amit erről mondtam, sem a történelmi tényeknek, sem az áldozatok iránti tiszteletnek nem felel meg" – mondta, majd hozzátette: "tanultam belőle és köszönöm azoknak, akik nem ültek fel a hisztériának és elfogadták, hogy egy közéleti ember is tévedhet és tanulhat".

©

A miniszter szombaton az Auschwitz-Birkenauban található cigány láger 71 évvel ezelőtti felkelésére emlékező, 371 csillag elnevezésű esemény fővédnökeként tartott beszédében elmondta, a romák azért nem hagyták magukat a gázkamrába hajtani, mert a gyermekeikért mindenre képesek voltak. "A tigrisanya nem védelmezi jobban kicsinyeit, mint a romák" – fogalmazott, majd felidézte, a táborban 371 roma gyermek született, akiket "már az anyjuk méhében megbélyegzett egy őrült rendszer". Az ő megszületésük annak ellenére is az élet diadala volt a halál felett, hogy mindannyiukat elpusztították a táborban – húzta alá.

"De nemcsak az áldozatoknak tartozunk a szembenézéssel, hanem saját magunknak is, mert a népirtásokért viselt felelősség nem egyezik a hitleri Németországéval" – folytatta, majd Áder János köztársasági elnök korábbi nyilatkozatát idézve kiemelte, "ki kell mondanunk, hogy a magyar zsidók és a hazai cigányság tragikus meghurcoltatásában a magyar állam számos képviselője, megannyi cinkos propagandistája, náci szellemiségű tisztségviselője, csendőre, nyilas különítményesei is tevékenyen részt vettek, ami az akkor állam szégyene is".

Balog Zoltán emellett szólt arról is, hogy az emlékezés pillanatában sem szabad eltagadni, hogy "mai is súlyos gondok vannak a roma-magyar együttélésben". "Ezen csak úgy segíthetünk, ha együtt tanulunk, együtt dolgozunk, együtt élünk, együtt gondolkodunk" – fogalmazott, aláhúzva, hogy a kormány ezért tette kötelezővé a magyarországi cigányság történelmének és kultúrájának oktatását a nemzeti alaptantervben. "Ma is legyőzhetőek azok, akik cigányellenes jelszavakkal gyűjtenek maguknak szavazatokat és közben cukiságkampány mögé bújnak" – fogalmazott a miniszter, hozzátéve, ehhez azonban több kell, mint "visszakiabálni", helyette jó iskolák, munkahelyek, korrupciómentes roma politika, de leginkább korrupciómentes magyar politika kell.

Beszéde végén azt mondta: "Rám számíthatnak és én is számítok minden jóakaratú cigány emberre Magyarországon".

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!