szerző:
Kálmán Attila

A Jobbik kongresszusán Vona Gábor arról beszélt, hogy a náci romantikát ne a Jobbikban keressék, akik erre vágynak. Erősen hangsúlyozta, hogy a pártot tovább akarja vinni a néppártosodás útján, és reméli, hogy 2018-ban kormányra kerülhetnek ezzel a stratégiával.

Jelenleg is tart a Jobbik kongresszusa, ahol megválasztják a párt országos választmányának elnökét. A zárt ajtós szavazás előtt Vona Gábor mondott beszédet, amiben azt hangsúlyozta, hogy szerinte már Orbán Viktor is látja, hogy a Jobbik a Fidesz igazi kihívója. "Meg fogjuk nyerni az országgyűlési választást, veszünk egy nagy levegőt és újjáépítjük a hazánkat" − mondta a pártelnök, reménykedve abban, hogy 2018-ra beérik a Jobbik néppártosodása. Azonban azt is elismerte, hogy látja, hogy a párton belül nem mindenki örül a néppártosodásnak, de szerinte ezen kár vitatkozni, mert a Jobbik így sem veszíti el alapeszméit és eredeti célkitűzéseit.

Vona Gábor
©

Vona újra elismételte, hogy le fogja nyesegetni a vadhajtásokat, végig hangsúlyozta, hogy a párt újabb sikerei a népszerűségnövekedéstől a Tapolcán nyert első egyéni országgyűlési mandátumig mind ennek az iránynak köszönhetőek. A tapolcai győzelem óta már sokszor elmondta Vona, így most is, hogy a Veszprémben a Fidesz kétharmados többségének végét jelentő Kész Zoltán győzelem azt mutatta, hogy az országban kormányváltó hangulat van, Tapolca tanulsága viszont az, hogy már kormányváltó erő is van.

A pártelnök másik újabban kedvenc eszmefuttatása is előkerült a XX. század, illetve a XXI. század pártjairól. Eszerint a narratíva szerint a Fidesz és az MSZP a múlt erőiként egymással hadakoznak, miközben az ország tönkremegy. Pedig az igazi törésvonal a múlt és a jelen pártjai között húzódik Vona szerint, így ezt az idejemúlt szekértáborharcot csak úgy lehet meghaladni, ha egy XXI. századi erő veszi át az irányítást, és kivezeti az országot a lövészárkokból.

Vona rögtön ezután gyakorlatban is megmutatta, hogy ez hogy néne ki, és a Pázmányon bevezetett kötelező holokauszt-oktatásról beszélt. Szerinte eddig az egyik oldalon náciztak, a másik oldalon zsidóztak; de ezek olyan leegyszerűsítések, amelyek idejemúltak. Majd kijelentette, hogy, aki náci romantikára vágyik, az ne a Jobbikban keresse azt.

 

©

Arról is értekezett, hogy a "túlfeszült lényeglátás", illetve a "hamis realizmus" a magyarok két nagy problémája. Előbbi az, aki elveszíti realitáésérzékét a túlzott lényeglátás miatt, utóbbi pedig a mindennapok realitás miatt nem foglalkozik a lényeggel. Előbbinek felelnek meg a rétegpártok, utóbbiaknaka  tucatpártok, mint például a Fidesz. De a Jobbikból lényeglátó realista pártot faragna az elnök, ami már pont jó kombináció

 

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!