Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

A budapestiek is megmozdulnak: megalakult egy Facebook-csoport, amely menekültügyben fogná össze a segíteni vágyó civilek erejét, lehetőségeit. Az oldal alapítójával beszélgettünk.

„Háborús helyzethez tudnám hasonlítani az állapotokat, azonnali cselekvésre van szükség”, mondja a hvg.hu-nak Ujhelyi Sándor, a Migration Aid Facebook-csoport alapítója és vezetője, aki megelégelte a menekülthelyzet kezelését. Ujhelyinek és a csoport szimpatizánsainak elege lett abból, hogy a fél ország azon vitatkozik, a hozzánk érkezők megélhetési bevándorlók-e vagy menekültek, szerinte „ezt majd eldönti a Bevándorlási Hivatal”. Ennél sokkal fontosabb, hogy a több ezer ember létfenntartása meg legyen oldva.

©

Ujhelyi a Vállalkozók Klubja Egyesületének elnöke, a szervezet több évtizede létezik, ez most egy olyan ügy, amiben erősebben hallatni szeretné a hangját „Az országban jelenleg folyik a hergelés”, mondja Ujhelyi, „ennek nemsokára emberéletekben lesz mérhető a kára”. A Magyarországot érintő menekülthelyzetről nem tehetünk, a líbiai és szíriai helyzet brutalitása miatt viszont megállíthatatlanul jönnek a menekültek. Az Egyesület a Facebook-csoport segítségével a következőket szeretné elérni:

  • Megpróbálni lenyugtatni az embereket, ne legyen hiszterizált a hangulat – higgadjunk le.
  • Abban a pár napban, amíg a menedékkérő Magyarországon van, legyenek meg a feltételei a létfenntartásnak: legyen ivóvíz, étel, minden, ami kell, azoknak is, akik kikerülnek az állami ellátórendszerből.

"Képzeljünk el egy napok óta utazó családot kisgyerekekkel, kiszolgáltatottan a bizonytalanságban. Sokan nem beszélnek nyelveket, sokan simán le akarják húzni őket (hallottuk hírét a taxishiénáknak), többek háborús menekültek, kínzások túlélői. Ha nem tudják máshogy megoldani, előfordulhat, hogy elveszik, ami nekik kell" – magyarázza Ujhelyi, aki szerint nonszensz, hogy miközben a meggyfán ott rohad a meggy, a felhergelt tulajdonos kijelenti, nem adja oda a rohadt afgánoknak. A megélhetési bűnözés Ujhelyi szerint elkerülhető – amennyiben a segítőkész emberek összefognak, és megszervezik a gyűjtést és a szétosztást.

Segíteni szeretnék!
Látott egy érezhetően eltévedt, tanácstalan vagy szükséget szenvedő, menekültnek tűnő embert vagy családot? A Magyar Helsinki Bizottság összeállított egy kisokost rengeteg információval, elérhetőséggel annak, aki nem tudja, kihez forduljon szükséghelyzetben.

Adakozók vannak – az oldal ugyan csak hétfőn létesült, de máris rengeteg felajánlás érkezett, számos külföldön dolgozó magyar is bejelentkezne, adományozna, ha lenne hova. Az Egyesület jogszerűen fogadhat ilyen adományokat is, a pénzek felhasználását pedig az önkéntesekből álló felügyelőbizottság fogja ellenőrizni, hogy minden törvényesen és átláthatóan folyjon pénzügyi oldalról is.

Gyűjtőpontok kellenek

De merre vannak ma Magyarországon a menekültek, hol találják meg őket az önkéntesek? Ujhelyi szerint a fő útvonalak ismertek: Szerbia felől lépik át a határt, a rendőrök feltartóztatják őket, idegenrendészeti eljárás alá kerülnek, ahol egy napot őrizetben töltenek - utána kerülnek befogadótáborokba. Például Debrecenbe, Budapesten át. Van olyan is, aki nem akar a regisztráció után táborba kerülni, ők 48 órát kapnak arra, hogy elhagyják az országot (ez idő alatt a rendőrök sem zargathatják őket). Ők két éjszakát itt tölthetnek, ez idő alatt enni kell. Első lépésben fel kell térképezni, hogy merre vannak ők, ki kell menni a busz-, vonatállomásokra. Az adományokat el kell juttatni oda, ahol szükség van rá – ehhez gyűjtőpontok, raktárak létrehozására van szükség.

Hogy mind a rendőrök, mind a menedékkérők felismerjék őket, az Egyesület most egyenpólókat és névkártyás táblákat készíttet az önkéntesek könnyebb beazonosíthatósága érdekében. Az Egyesület jelenleg a szegedi és a budapesti MigSzollal egyeztet és tartja a kapcsolatot, de egyelőre leginkább a fővárosra koncentrál, hisz itt van a legtöbb olyan segítő szándékú ember, aki viszont alig találkozik személyesen a problémával, de keresi a kapcsolatot az új kezdeményezésekkel is. Kérdésünkre, hogy a jelenleg egyik legnehezebb helyzetben lévő Debrecenben székelő civil kezdeményezésekkel nem tervezik-e felvenni a kapcsolatot, Ujhelyi azt válaszolja, ha vannak ilyenek, szívesen, de ha nincsenek, elképzelhető, hogy létrehoznak egyet.

A segélyszervezetekről viszont lesújtó a véleménye: „aki eddig nem lépett, vagy a kormány hívó szavára vár, az szégyellje magát”.

Pár napja számoltunk be a szegedi MigSzol kezdeményezésről, amelynek keretén belül civilek segíthetnek a Szegeden várakozó illegális határátlépőknek.

Jelenlegi teendők

A Faceboook-oldalon pontokban össze is foglalta a csoport, mire is lenne most szüksége:

 

„1. Kérjük felmérni, hogy Budapest területén hol, milyen segítségre van szükség. Csak a személyes tapasztalatokat írjátok meg! Tehát, ha valakitől hallottátok, járjatok utána. Jó információforrások a rendőrök, meg kell velük értetni, hogy mi nem ellenük vagyunk, hanem a munkájukat akarjuk segíteni. Ők is szenvednek emiatt, ami kialakult!


2. Szükség lenne számítógéphez "kötött" emberekre, akik ügyeletet tudnak vállalni, akár napi két-két órában, reggel 8 és este 10 között. Diszpécser központként kell működni.


3. Mivel Budapest területén belül kisebb a baj, mint máshol, fel kell mérni (FB-ismerősökön keresztül), hogy mely településekre kell adomány. Ha vannak ott hasonló csoportok, akkor fel kell venni velük a kapcsolatot.


4. Szükségünk lenne egy raktárra, természetesen térítésmentesen, ahol az adományokat be tudjuk gyűjteni, és oda is kellenek önkéntesek, akik napi két-három órában vállalják, hogy az adományokat fogadják, listázzák, illetve a kéréseknek megfelelően elindítják.


5. Szükségünk lenne szállítókra, akik a pesti, ill. vidéki helyszínekre a felajánlásokat elszállítják.


6. Budapesten szükség lenne önkéntesekre, akik a kijelölt helyszíneken a menekülteket ellátják, illetve jelzik az igényeket”

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!