szerző:
hvg.hu

Most volt a tárgyalása annak a magyar nőnek, aki bordélyházat üzemeltetett Írországban. A bíróságon egy magyar prostituált a védelmébe vette a nőt.

Tízezer eurót, vagyis több mint hárommillió forintot kell befizetnie egy prostituáltakat segítő szervezet számlájára Karácsony Dianának, annak a magyar nőnek, aki a vád szerint 2011 januárja és 2012 májusa között egy bordélyházat vezetett Dublinban - határozott a dublini büntetőbíróság az Irish Examiner keddi beszámolója szerint.

A nyomozóhatóság szerint nem volt arra semmilyen bizonyíték, hogy a 25 magyar nőt, aki prostituáltként dolgozott a bordélyban, akarata ellenére bármire kényszerítették volna. A madám a nők bevételének 40 százalékára tartott igényt.

Az egyik magyar prostituált a bíróságon elmondta, hogy ő rendszerint rövidebb időszakokra utazott ki Írországba, ahonnan kétheti munka után 5 ezer eurót (több mint 1,5 millió forintot) tudott hazaküldeni a családjának, míg egy újabb, 10 napos időszak után 3500 euróval a zsebében tért haza. Ausztriában is dolgozott amúgy prostituáltként, de ott rosszabb volt a pénz, mint Írországban.

A nő a rendőröknek azt vallotta, hogy nem félt a madámtól, sőt egyfajta barátnőjének nevezte a 32 éves Karácsony Dianát. Másfelől azt is mondta, hogy második anyjukként is tekintettek a nőre, aki szerinte keményen dolgozott, mosott és főzött rájuk.

A bíróság a bordélyház vezetőjére kiszabott kétéves börtönbüntetést azzal a feltétellel függesztette fel, hogy a jelenleg budapesti lakos nő azonnal befizeti a prostituáltakat segítő Ruhama nevű szervezetnek a 10 ezer eurós adományt. Enyhítő körülményként figyelmebe vette Karácsony viszonylagos fiatal korát, a bűntetlen előéletét, és azt, hogy együttműködött a rendőrséggel.

A védő azzal próbálta menteni a madámot, hogy azt mondta, a nő egy ír weblapot böngészve összekavarodott a helyi jogban, amely a prostitúciót nem tekinti törvénytelennek, a bordélyüzelemtetést azonban igen. Karácsony pedig azt mondta a rendőrségen, hogy ők úgy éltek, mint egy család, biztonságban, és megörültek annak, hogy az említett webszájt szerint Írországban pénzt tudnak keresni. Hozzátették, hogy a vádlott ugyancsak prostituáltként dolgozott, és igyekezett biztonságos körülményeket teremteni a nála dolgozó nőknek. És azt is mondta, hogy bárki szabadon dolgozhatott és távozhatott, ha akart.

Karácsonynak Budapestről kellett visszautazni a tárgyalásra, a nő jelenleg alig 300 eurót keres havonta - állította az ügyvédje. Azt is elmondta róla, hogy már a húszas éveiben prostituált lett, amikor nehéz anyagi helyzetbe került.

A rendőrség szerint a magyar prostituáltak a húszas éveikben jártak, ismerősök útján mutatták be őket a madámnak, aki az óradíjuk 40 százalékát levette, de ő fizette a házbérletet, a fogamzásgátlókat és a rezsiszámlákat, míg a lányoknak a saját repülőjegyüket, az edzőtermet kellett fizetniük, meg a hirdetést azokon a partnerkereső oldalakon, amelyeken szolgáltatásaikat hirdették.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!