szerző:
hvg.hu

Hamisak és minden alapot nélkülöznek azok az állítások, amelyek szerint Soros György vagy a Nyílt Társadalom Alapítvány támogatta volna olyan kiadványok előállítását vagy terjesztését, amelyek segítik az embercsempészetet, ahogyan valótlan állítás az is, hogy bárkit hazája elhagyására biztatnának – közölte az alapítvány.

Nem támogat a Nyílt Társadalom Alapítvány és Soros György sem olyan kiadványokat, amelyek az embercsempészetet támogatják, és nem biztatják a menekülteket hazájuk elhagyására sem – közölte az alapítvány.

Arra reagáltak, hogy korábban többek között a ripost.hu is azt állította, Soros alapítványa nyomtatta és terjeszti azt a muszlim menekülteknek írt útikalauzt, amelyet a Törökországból Görögországba induló csempészhajókon ingyen osztogatnak az illegálisan érkezőknek.

A W2EU, azaz Welcome to Europe névre hallgató csoport által kiadott füzetben ötletek, térképek, telefonszámok, és az Európán keresztülhaladással kapcsolatos tanácsok olvashatók – írta a portál.

Az arab nyelvű kézikönyvet egy felborult csónakból sodorta partra a tenger, ott bukkant rá a Sky News Leszboszon járó riportere. Jonathan Samuels helyszíni beszámolójában azt közölte, a görög partokat elérő migránsok mindegyikénél van ilyen könyv.

A Nyílt Társadalom Alapítvány most tagadta a fenti vádakat, és azt is felidézte, hogy hosszú ideje támogatást nyújt menekülteket és migránsokat segítő szervezeteknek, és a jelenlegi válságos helyzetben is együtt kíván gondolkodni velük.

Magyarországon a Menedék Migránsokat Segítő Egyesület és a Magyar Helsinki Bizottság részesült támogatásban, amelyek többek között jogi segítséget nyújtanak migránsoknak és menedékkérőknek. Jogi segítségnyújtásra pedig azért van szükség, hogy a kiszolgáltatott menekültek tudatában legyenek jogaiknak és ne eshessenek jogsértés áldozatául – tették hozzá.
 
Görögországban pedig olyan szervezetek működéséhez járulnak hozzá, melyek figyelemmel kísérik és dokumentálják a határokon és a befogadó állomásokon történteket, többek között az emberi jogok megsértését. "Ebből a célból hoztuk létre 2013-ban a Szolidaritást Most! központokat, amelyek Tesszalonikiben és Athénben helyi szervezetekkel együtt jogi és egészségügyi támaszt nyújtanak a rászoruló menekülteknek" – írták.
 
Olaszországban is évek óta dolgoznak civil szervezetekkel azon, hogy javuljon a menekültek és migránsok nehéz és sokszor embertelen helyzete. "Igyekszünk elősegíteni, hogy a közvélemény tények alapján alkothasson véleményt a menekültekről" – közölték. 

Szerbiában, Horvátországban és Macedóniában az az alapítvány célja, hogy a helyiek válaszokat találjanak a legsúlyosabb veszélyhelyzetekre és hosszú távú megoldásokat az elhúzódó válság enyhítésére.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!